佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: calbee

有香港人在馬來西亞嗎?

回复 580# bear410hk

歡迎~歡迎~歡迎~
你係度返工架?

one malaysia!!!!!

大家好! 我也是剛剛嫁來馬來西亞

我很在這裡做工, 想減輕老公的負擔, 每天躲在家, 我覺得自己很沒用

我很在這裡做工, 想減輕老公的負擔, 每天躲在家, 我覺得自己很沒用
藍精靈 发表于 10-9-2011 03:38 PM

唔好咁諗,妳老公娶得妳過黎就預咗經濟上既壓力架啦,呢d問題等佢自己去解決.
唔係話幫老公分擔下經濟唔好,而係妳有冇諗過係大馬打工揾錢唔係咁著數架.
等我分析下俾妳知,一黎大馬呢度既薪酬偏低,如果唔係有專業技能或者超高學歷好難揾到三餐架.
2黎份份工都要自己駕車返工,妳識唔識駕車吖?俾妳識駕車又點,車油錢都用咗妳人工三分一.
3.工作准證問題,大馬d細公司係唔會幫妳申請架喇,大公司如果肯請妳就恭喜晒,證明妳都有幾高學歷.
4.治安問題,大馬唔似香港周街都有警察,發生咩事至少等大半個鐘先睇到警察.
5.港人身份去應徵工作最好係高級行政人員,唔好做普通文員or低薪酬既工,因為一般普遍大馬人都認為港人有d錢,妳黎打份普通文職會睇到勁多白鴿眼架.為咗個馬幣一千幾百睇個d人面色好唔划算,當然,如果妳有料可以揾到幾千或過萬既薪酬就梗係去做啦.

我唔係想撥妳冷水,希望妳明白,我只係想妳好好咁計下條數值唔值得去工作.仲有就係有時未必一定要係外面打工既,有腦有知識一樣可以係屋企揾錢架. 例如利用妳在香港的人脈網絡,知識經驗,網際網絡去發掘下有咩可以投資,買賣...etc!再唔係就叫老公打d本俾妳做下生意仔,係馬來西亞唯一好處就係創業本錢唔洗好大,有幾萬蚊就可以開間公司租鋪擺檔架喇.
最後就係想講:WELCOME TO MALAYSIA

唔好咁諗,妳老公娶得妳過黎就預咗經濟上既壓力架啦,呢d問題等佢自己去解決.
唔係話幫老公分擔下經濟唔 ...
唔好呀 发表于 11-9-2011 01:53 AM

2)车油钱用人工1/3会不会太夸张?3)现在外国老婆可以做工了
4)我活了那么多年没有遇过什么事
5)见仁见智。。。

Follow Us
我也是剛剛到馬來西亞, 各位可EMAIL 聯絡嗎

這是我的EMAIL : ywill2@yahoo.com.hk

回复 584# 藍精靈

我同你一样, 不過我0係度3年lu~ 大家可以做个朋友呵~ ^0^

回复 588# MakeupUrMind

good^.^

我喜欢香港 陈奕迅 。。。

港人身份去應徵工作最好係高級行政人員,唔好做普通文員or低薪酬既工,因為一般普遍大馬人都認為港人有d錢,妳黎打份普通文職會睇到勁多白鴿眼架.為咗個馬幣一千幾百睇個d人面色好唔划算,當然,如果妳有料可以揾到幾千或過萬既薪酬就梗係去做啦.

我唔係想撥妳冷水,希望妳明白,我只係想妳好好咁計下條數值唔值得去工作.仲有就係有時未必一定要係外面打工既,有腦有知識一樣可以係屋企揾錢架. 例如利用妳在香港的人脈網絡,知識經驗,網際網絡去發掘下有咩可以投資,買賣...etc!再唔係就叫老公打d本俾妳做下生意仔,係馬來西亞唯一好處就係創業本錢唔洗好大,有幾萬蚊就可以開間公司租鋪擺檔架喇.
唔好呀 发表于 11-9-2011 01:53 AM

你好,欢迎参与人在大马讨论区。
但是,除了你的角度和看法之外,希望你能提供实用的信息。
你可以换了个户名之后,任何过往的言论就与你无关,可是我是这版区的版主,有必要纠正版区的秩序。

古今往来都有不少的香港人和大马人联婚,每对配偶都有不同的生活背景。
有些住洋房养大狗,有些则只是小康家庭,有些则必须双薪才能维持生活,如果这样的配偶如你所言,找份薪水过万的工作,这世界岂不没穷人了?

无论是什么国籍的配偶,嫁娶过来第一件事就是要学习融入社区,除非有关人士打算一辈子窝在家里看电视。
不只是香港人,和其他人不一样背景的人,始终会被放大来看,好比来自东马、北马的人转换环境到吉隆坡生活,也需要时间适应。
别人异样的眼光未必是歧视、诧异或崇拜,因为别人也需要时间适应。

本国政策已经容许外籍配偶出外工作,申请配偶准证时顺便申请工作准证,工作是随身携带即可。
找寻工作的途径主要有网际网络、报纸的分类广告以及中介公司,只要肯找肯做,没什么不可能的事情。
此外,蓝领人士到哪里都还是蓝领人士、白领人士到哪里都是白领人士,不会突然有保安人员到了另一国就变成总裁。
薪金制度各异,消费模式也不同,只要不比较,没地方不能存活。
如果保持着我和其他人不一样、我比其他人高等的心态,去到哪儿都是孤城。

希望阁下以及其他网友明白,大家以大马人的身份自重,以居住大马的外国人身份互重,彼此打成一片惺惺相惜。

你好,欢迎参与人在大马讨论区。
但是,除了你的角度和看法之外,希望你能提供实用的信息。

横眉冷对 发表于 15-9-2011 07:02 PM

版主你好呀
实用信息呀?咁你意思係话我講個d係誤導人架啦,我又唔覺啵。或者我言論都有d偏激同吹大咗,但總覺得如果做d低薪酬既工作係唔足夠車馬費囉。我所講既油錢三分一好似又真係多咗d,但唔知你地有冇去計埋定期維修費,換車胎換剎車器換下d零件咁呢?我所講既油錢數據係包括全部養車既費用吖,所以油錢係普通OL既薪酬三分一唔過分吖。仲有就係雖然依架係嫁/娶黎馬來西亞的配偶係可以申請工作准證,但唔係咁易申請架啵,都要睇睇學歷同有咩技能先考慮批唔批架。你話去申請就一定包拎到吖?如果係咁容易就批就唔會有咁多中介搵食啦,咪諗住一娶/嫁過黎大馬就可以合法工作,冇咁簡單的。都係個句,有高學歷或者有d規模既工作請你幫你搞就容易得多。每個國家都唔會咁容易俾外國人去申請工作准證的,無論嗰個國家係落後/先進都係要睇你有咩料先批。

版主你所講既好多係有道理的,我都認同。但你又明唔明白我點解之前用d心機去回覆呀?我只係想嗰位嫁過黎既太太唔好咁自責同俾佢明白搵工之餘要計下數先,有嘢做但又搵唔到食既咪盞浪費時間同可能會影響夫妻關係添,咁當然呢d都係我個人認為啦。睇到人地話想幫老公分擔下經濟你估我唔感動既咩?但都要先俾人知係馬來西亞搵食係要d乜同人工去到邊架嘛,係咪!報紙d招聘廣告請人都要精通三語,馬來語,英語,華語,仲要係識寫試講識睇,你話喇,一般外國人識咩?係,可以學,但勁得過本地人咩?點解要請外國人先?請得外國人就梗係有佢地既厲害之處架啦。當然其實大馬既灰色地帶唔會輸俾強國,有錢就有商量,所以大家都唔洗咁認真去睇我講d嘢既,我所講的係黑暗的其中一方面姐。如果大家想聽好說話既我講又有幾難吖。應酬講兩句喇,係大馬搵一千幾百就可以娶老婆生仔架喇,搵工唔洗擔心喔,馬來西亞d工多到要請外勞都搞唔掂呀,食嘢又平,買屋又唔貴,人人都有本事買車買屋,所以大馬係好好架

好喇,講完,啱唔啱聽由你地,到我有d嘢要問下版主先,阻呢個post既樓主小小版位,係度同樓主講聲:唔好意思!

版主:你可以换了个户名之后,任何过往的言论就与你无关,可是我是这版区的版主,有必要纠正版区的秩序
            希望阁下以及其他网友明白,大家以大马人的身份自重,以居住大马的外国人身份互重,彼此打成一片惺惺相惜

唔要呀你點知我有兩三個戶口架?你查我呀?或者係我對號入座呢?仲有就係你咁講完好似破壞咗呢版既秩序,我唔明囉,請你講白d等我反省反省下都好吖。我愛馬來西亞架,可惜政府班政棍從來都冇肯定過我地華人既貢獻。我都好尊重外地黎既移民係大馬生活,因為每個人都有佢的故事。

版主你好呀
实用信息呀?咁你意思係话我講個d係誤導人架啦,我又唔覺啵。或者我言論都有d偏激同吹大咗 ...
唔好呀 发表于 15-9-2011 11:23 PM

既然你这么认为,我也只能赠你一句:同檯吃饭,各自修行。

另外,佳礼中文论坛总版规已阐明:
9. 请以中文发表文章
除了个别语文论坛,论坛不鼓励以外文和方言做交流语言。如会员没有中文输入软件,可使用本站提供的网上中文输入法

一句半句还可以给机会,一大段文字则已违规。
如果这么热爱粤语,请到 http://cforum2.cari.com.my/forumdisplay.php?fid=119 发表。
再次有类似粤语口语的回帖,后果自负。

hi,你们好。
我来了马来西亚2年,住在KL。

hi,你们好。
我来了马来西亚2年,住在KL。
藍藍藍 发表于 22-9-2011 05:33 PM

你好。。hho。。香港人来到kl应该很容易习惯了吧。。^^

提示: 该帖被管理员或版主屏蔽

既然你这么认为,我也只能赠你一句:同檯吃饭,各自修行。

另外,佳礼中文论坛总版规 ...
横眉冷对 发表于 15-9-2011 11:46 PM

中文? 吾通我係打緊英文?

大家好~~
我是住在檳城的香港人~~
可以跟我做朋友嗎T^T?

大家好! 我也是剛剛嫁來馬來西亞
藍精靈 发表于 10-9-2011 03:25 PM

我都係呀, 仲以為只有我一個香港人嫁過來, 歡迎你, 好開心聽到有香港人^^

提示: 该帖被管理员或版主屏蔽