佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: 不留名.

不留名*另类社会批评文集

原帖由 西門兄 于 21-7-2006 03:20 PM 发表
我察觉都你整日对果个地铁好唔满意嘅

又喺wor..
你唔讲我都唔觉tim...hehehe
原来大侠同个地铁喺有咁嘅渊源嘅....

原帖由 西門兄 于 21-7-2006 03:20 PM 发表
我察觉都你整日对果个地铁好唔满意嘅

哈哈...係吖,因為我覺得班管理層一成不變。以我記憶所知,城中嘅輕鐡已易手两間公司(如果有唔啱請多多指點);大大話話投入服務都有成十年咗...到頭嚟依然冇進步!大從硬件(機鐡,車箱,空調,自動售賣車票機,Touch n Go閘,月臺流水等等...等等...)到细至經营方式(月票配套,同城中巴士合作提供更好嘅車票連接回扣,等等...等等...)。自從KL Rapid收購咗P品牌同S品牌後就犹如有壟斷市場嘅感覺!作為一個消費者嘅你同我可以點?

反觀,冇講遠架喇...就攞星洲嚟講,人哋嘅MTR走一趟等於P品牌嘅幾多趟?P品牌嘅列車好犀利架...無人驾驶架!但,又如何?呢個社會講嘅喺效益!效率!更先進又點?比人用更高科技嘅列車又點?依然日日频频出故障,搞到成個月臺(尤其Ampang,KLCC同Masjid Jamek呢幾個)逼满晒人潮。而管理層所用嘅應變措施就更加唔使講吖,竟然喺用“大聲公”叫車箱内嘅乘客向内移...就好似10年前嘅迷妳小巴咁:“masuk dalam! masuk dalam!”。真可悲!

今日更過分,要啲百幾位乘客越過Jalan Ampang呢啲咁繁忙嘅街道...而就連一位交通指挥人員都冇派出,此擧就完全冇顾及乘客嘅安危。

原帖由 轩辕皇帝 于 21-7-2006 03:24 PM 发表
大侠, 朕又进来支持你啦。。。

難得轩辕皇帝在嚟支持不留名,此擧實在喺不留名嘅荣幸吖。不留名先在此謝過轩辕皇帝。

原帖由 不留名. 于 21-7-2006 04:08 PM 发表

哈哈...係吖,因為我覺得班管理層一成不變。以我記憶所知,城中嘅輕鐡已易手两間公司(如果有唔啱請多多指點);大大話話投入服務都有成十年咗...到頭嚟依然冇進步!大從硬件(機鐡,車箱,空調,自動售賣車票 ...

我想问下“機鐡,車箱,空調,自動售賣車票機”有么问题?
至于你题到的經营方式(月票配套,同城中巴士合作提供更好嘅車票連接回扣,等等...等等...)。
我想講的係,你都识講喇,同城中巴士合作吖嘛,所谓合作係要双方达到共识,同意才能成事嘅ma。这方面你很难怪它嘅wor...
我想问,P品牌嘅列車成日出故障嘅meh? 我之前都有搭它返工嘅wor... 故障有时係有啦(大佬,机械嘅野係咁嘅喇),但是有成日出故障meh?
至于你话逼满晒人嘅问题...大佬,供不应求..没变嘅wor....。
各路高手挣位坐,争先入闸嘅问题。我觉得是人民公民意识嘅问题wor...(有很多斯斯文文嘅男士或女士,会在挣位坐,争先入闸的时候原形毕露嘅, hehehe...)
至于票价方面就很难讲得通啦,无可否认班管理層又是差左D嘅。我都觉得好像很难理解为什么P品牌列車会亏钱,会转手几次。P品牌列車已经成了很多人的带步工具;如我刚才所講,很多时候会出现供不应求的情形,为什么会亏钱呢???是财政管理有问题还是上面吃得饱,找机会落格的人多? 那就不得而知了。

如果真的很不满意的话...大侠,我建议你找一班志同道合的义士签名写信投诉吧。

原帖由 chinjw 于 21-7-2006 04:57 PM 发表
各路高手挣位坐,争先入闸嘅问题。我觉得是人民公民意识嘅问题wor...(有很多斯斯文文嘅男士或女士,会在挣位坐,争先入闸的时候原形毕露嘅, hehehe...)

啱,我認同呢啲全喺大馬子民公民意識問題...分分鍾可以一扯就扯去教育部...哈哈... 但今日單嘢就唔關公民意識嘅事囖,而喺管理出現問題。

也許揾日朝八(响Masjid Jamek)晚六(响KLCC)喥等P品牌嘅地鐡睇下,然後在响喥同大家分享下你嘅感想...

原帖由 不留名. 于 21-7-2006 05:18 PM 发表

啱,我認同呢啲全喺大馬子民公民意識問題...分分鍾可以一扯就扯去教育部...哈哈... 但今日單嘢就唔關公民意識嘅事囖,而喺管理出現問題。

也許揾日朝八(响Masjid Jamek)晚六(响KLCC)喥等P品牌嘅地鐡睇 ...

我之前ma喺咁上下时间返工放工囖,由WANGSA MAJU搭去TAMAN BAHAGIA 添。
返工放工时间喺咁多人嘅囖。。。
then...?我嘅感想在对上的回复已发表了左囖。。
我housemate都喺在KLCC area 返工, 日日都喺咁lar。

大侠,我只是像客观的讲我的感想跟我看到的东西罢了,如有得罪的话,同你讲句对不起先啊

Follow Us
我睇楼主都系想向度抒发内心既不满jer~

炒炒炒,终於炒镬甘!

我相信一般P品牌嘅用户都應該知到尋晚响放工黄金時段炒大镬!呢仲炒镬甘亦喺另一啓示...P品牌...全綫蹦潰咗喇。尋晚冇意間响十點半電視華語新聞得知呢镬嘢後,第一個反應就喺...哈哈,终於炒大镬囖!仲炒到有人晕咗添...P品牌...好失敗吖。然後,對受困車厢中嘅消費者/乘客而無奈。响咁嘅情况之下...我哋做到啲乜?除咗發奴騷,冩冩網誌,唱醒啲辨事人...務求揾到有共鸣嘅乘客...嚟做啲嘢咁解啫。

今日得知...先有两份中文報攞呢單大镬嘢嚟做頭條,有啲失望...呢啲又喺咪叫做「臭屎密冚」或者「官官相衛」而封殺新聞自由呢?冚?仲冚到咩?但喺我相信本國喺做得到嘅!就連口號「Malaysia Boleh!」都有喇,咁你話仲有乜唔得吖?呢一切一切就要睇啲報纸會唔會去跟進呢镬嘢嘅進展囖,假如呢镬嘢响聽日報纸中消失...咁,大家就心中有數喇...P品牌將會繼續再用多五年,十年不等...依然喺两個厢為人口日益增加嘅一國之都而服務!

睇番呢單嘢嘅報道千人困輕快鐵技術問題滯停途中4女搭客昏倒廂內,從中所睇到嘅問題...

“估計每輛輕快鐵內有350名搭客。”
350名乘客逼响两嚿好似「豆潤」咁大嘅車厢中喘唔到气,轉唔到身...咁仲唔算超載?唔通真喺要逼先過瘾?

“她不滿輕快鐵站管理層較后並沒向搭客道歉。”
好不負責任嘅管理層...就連基本嘅事件交代記招都冇開,呢啲就反映咗辨事人無能!

“諾哈山表示,在7時35分,一些不耐煩的乘客開啟緊急門逃生,使到安全系統自動停止火車操作,致其他乘客必須陸續被安全疏散。”
呢啲喺咪叫咗「斜博」呢?因為貴管理層辩事不利,乘客先采取自救應變措施!乘客冇錯!請唔好「斜博」!

“問責”?可行嗎?如果呢單嘢响香港爆發...我諗個辨事人一早就已引疚請辭咗...相反,响呢喥就依然可以大大聲咁「斜博」。哈哈...呢啲又要照單全收?逆來順受?唔同真喺要再炒一镬而仲要死百幾人咁先識得醒?

对它们的做事方式。。。。感到失望

马来西亚根本就无引咎辞职这回事,所以个D官员就毫无避忌o甘做错事,讲笑话,之后依然钱照食...
天桥有裂痕,分分钟死人冚楼,但系工程部部长依然袋袋平安,慢慢修理,理得你塞车塞到膀胱爆缸

还 好 我 昨 天 踏 巴 士

这一帖实在高深,令我这种对广东文不好的人需要更多的时间去消化。。。。

qianchenloo 发表于 15-6-2006 10:25 AM
pak su pak su
讲的太好咯!!

支持-----