佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

不留名*另类社会批评文集

豁達去面對崩潰咗嘅鐡路服務?

唔知咁多位打工仔有冇覺得近月嚟本埠嘅P品牌,S品牌同K品牌嘅鐡路服務開始陷入崩潰嘅迹象...尤其正當N個月前政俯話汽車燃油加價後...後果更不堪设想...今朝八點半當我去到P品牌嘅Masjid Jamek輕鐵站時...突然眼前一片人潮响喥等緊入閘落底層。我心諗大碌又要遟到...唔係一次半次哦,而係日日都要係咁...更甚嘅係當有一班列車炒車嘅話,場面就更加轰動...成個地鐵站堆满十幾條人龍响喥等緊條四格蟲仔慢慢驶至...呢十幾條人龍都未算係乜大件嘢。大镬嘅係當列車門一開...呢一幕就好似啲饿鬼搶吃咁...你推我逼...一個接一個咁,喺呢一刻你會感覺到你唔使郁亦一様可以入到列車内,非常之犀利... 呢種情形就俾咗一個好好機會俾啲扒手大展身手...亦唔知有幾多人响呢一刻唔見咗银包,手機, MP3播放機...我亦見到啲OL着到靚一靚,衣冠楚楚...但當話要上列車個一刻就變晒型...由仪态萬千摇身一變咗仪态盡失嘅OL吖...哈...太可笑吖...

大家都有目共睹,三個品牌都有好大好長嘅月台...但就偏偏嗰列車就鬼都冇咁短...真令人費解吖。相反,相關單位所選择嘅應變措施竟然係...派出多名員工手拎大聲公(揚聲器)响嗰月臺喥大嗌:“列車就到,請大家放好你嘅银包,手機...請俾列車嘅搭客先...好嘞,大家架陣可以步入列車,里面嘅哥哥姐姐,阿叔阿婶...請企入啲...多謝合作!呢喥仲有位,可以企多位...邉個要就請快...你仲有數秒...”。之後就聽到“Bi...Bi...Bi...”,好似“無敵奖門人”嘅落大閘咁...“砰”一聲就行車嘞。

講到P品牌同K品牌...就更加好笑...所有站口啲机械自動售賣車票嘅藍鐵箱仔真係好有問题,有時你身冇碎银只有一張十蚊纸...你分分鐘買唔到車票而眼睇嗰列車响你眼中消失...呢一刻,你會否感到無奈呢?你又做得到啲乜?家陣你係咪被逼要逆來順收?如果你有响放工時份响KL Sentral等列車...你會發覺到某啲列車嘅門设计非常搞笑,响列車两傍...身為消費者嘅你就要由两邉同人挣,最後大家都變成一條條活生生嘅沙町鱼!

講到買月票,就更加好笑...記得响五月我因工事在身,所以就係10號先赶去P品牌嘅柜臺話買番張喇...點知,賣票位人兄同我講:“對唔住,已賣晒咗!”...咁我就問佢幾時會有得賣喇,點知佢話冇;你等到月尾買下嗰月架喇...天啊...就响呢個五月里,我日日去柜臺買票...如此先進设备...竟然有如此九流嘅買票服務!可笑,搞笑...呢啲叫做生意?

曾幾何時响报纸睇到某部長以身示范坐列車去開會...响报纸上你係咪見到架列車好寬躺呢?點解?大家心里有數喇,唔使我冩嘞啩...但我就好质疑點解啲部長唔試下同我哋呢啲朝九晚五嘅打工仔一齐逼下地鐵呢?呢啲先叫做以身示范喇!但你可能話部長佢哋日里萬機,邉有咁得閑同你玩坐蟲仔吖...冇錯,但唔亲身去試又點知自家嘅鐡路服務有幾好吖...唔好再斋講喇;往往開幕剪彩嗰一刻一定係盡善盡美嘅...一旦過後就各自各精彩嘞。

身為全馬嘅一國之都...公共服務竟然落得如此下場...两個字“失敗”!原因係管理不當?政府冇俾壓力有闗鐵路公司?或身為消費者嘅你已養成了逆來順收的習慣...一一照單全收?哼都唔咁哼一聲?又或者你擁有一顆豁達嘅人格?但世上每一件事都有佢嘅極限嘅...當極限一到...就如黄河河水泛滥,一發不可收拾...點解總係要等到出事先去改呢?呢啲係咪本國獨特嘅風格呢?身為大馬嘅子民,朝九晚五嘅打工仔嘅你,又有何見解呢?不妨冩出嚟等大家睇下你又有幾豁達吖。

在此聲明,本文只係纯属個人見解,一切不便或你感到有對號入坐嘅話,我在此講聲唔好意思。希望大家有個愉快討論。

。。。很难看得明白

我返工都系没有用到火车

流浪诗人 该用户已被删除
花了好久的一段时间才能消化完港式的文章
甚为消费者之一的我很同情你的感受
因为我也是面对着和你一样的问题
最近比较少去挤虫仔了,但希望各位常去挤虫仔的多加注意个人财物,别让扒手有机会。

马来西亚的公共交通实在是很差的!
搞到全部人要买车。。
一出来社会就要开始供车。。
然后又说要kongsi kereta。。
屋价又拼命起。。

政府不够钱用就抽人民什么什么税。。
搞到月薪3k都不够用。。

係咁架嘞。石油起,石油气又起, 电费起,连猪肉都起埋,样样都起,净係打工仔薪金冇起。百物膨胀, 人民生活紧张, 人人想省紧D个荷包,唔喳车味全部涌晒去搭地铁咯。

既来之,则安之, 唔啤人打荷包, 都应该偷笑架喇。呵呵
宜家国际石油,係咁起价,连拉叔都喊牙痛,迟D又黎多轮大起价架嘞。慢D手脚,车都要变卖啊,睇开D喇。。。

Follow Us
你真是讲出我的心声!!!

不知我同你有没有试过争位搭虫仔呢???

抢吃世界,没变。。

出车??

油价高,大塞车, 出来zomok??

出来曾加空气污染,跟加大塞车,没钱打油。。。

我人又穷, 唯有搭虫仔。。。。。。。。。。

德少 该用户已被删除
原帖由 michealcmyap 于 14-6-2006 11:19 PM 发表
。。。很难看得明白

我都觉得很难消化

pak su pak su
讲的太好咯!!

埋就系搞到个个打工仔谷住买D二九流嘅国产车咯。生活艰难,係马来生活更艰难。

原帖由 不留名. 于 14-6-2006 10:44 PM 发表
唔知咁多位打工仔有冇覺得近月嚟本埠嘅P品牌,S品牌同K品牌嘅鐡路服務開始陷入崩潰嘅迹象...尤其正當N個月前政俯話汽車燃油加價後...後果更不堪设想...今朝八點半當我去到P品牌嘅Masjid Jamek輕鐵站時...突然眼前 ...

哇,呢好犀利啊!你怎么会写广东话的?可以教教我吗?

赞成,你写出了大家的心声

我之前周一到周四要搭火车到kl sentral,然后转搭轻快铁到大学站,过后再从那里搭巴士进入马大上学,来回都是,所以你讲的那些情况我已多见不怪了。谁叫我们穷,顶硬上咯!

原帖由 vv_gal 于 15-6-2006 10:02 AM 发表
不知我同你有没有试过争位搭虫仔呢???
抢吃世界,没变。。

嘩...有可能哦...唔知妳有冇如我所講般由仪态萬千摇身一變咗仪态盡失呢...

原帖由 FengYun 于 15-6-2006 08:54 AM 发表

錯,唔係很差...而係極之差嗰只。
回看P品牌十年前通車,一做就十年...從冇提升硬軆基設,到架陣仲用緊十年前嘅科技。太可笑吖...咁點會有進步吖?唔通真係要等到睇蟲仔甩晒輪先有新嘅蟲仔?

原帖由 轩辕皇帝 于 15-6-2006 09:34 AM 发表
既来之,则安之, 唔啤人打荷包, 都应该 ...

咁即係你已養成了逆來順收的習慣...好賽雷哦...

原帖由 西門兄 于 15-6-2006 10:34 AM 发表
埋就系搞到个个打工仔谷住买D二九流嘅国产车咯。

嘩...用呢招嚟谷市... 好绝啫...

-
之前政府又話會點樣善用個筆由燃油加價後所慳到嗰幾十億嚟提升现有嘅公共交通服務...但到家陣只係睇到好多朝朝响喥阻塞交通嘅新巴士外就再冇乜新搞作咗...可悲,可悲...分析能力真差...

AhPom 该用户已被删除
原帖由 FengYun 于 15-6-2006 08:54 AM 发表
搞到全部人要买车。。
一出来社会就要开始供车。。
然后又说要kongsi kereta。。
屋价又拼命起。。

政府不够钱用就抽人民什么什么税。。
搞到月薪3k都不够用。。

楼主月薪多你整倍也一样要挤车。。。 信不信由你。。。

原帖由 不留名. 于 15-6-2006 11:50 AM 发表

咁即係你已養成了逆來順收的習慣...好賽雷哦...

二世祖深深惊叹,政府无能,社会炎凉,人情冷淡。 既来之,则安之,是自叹, 逆來順收是安慰。。

原帖由 AhPom 于 15-6-2006 01:54 PM 发表

楼主月薪多你整倍也一样要挤车。。。 信不信由你。。。

我相信。。
但我没有3k薪水。。。

原帖由 FengYun 于 15-6-2006 10:20 PM 发表

我相信。。
但我没有3k薪水。。。

此言差矣,此言差矣...如果本某“不留名”真係如此高薪嘅話又何需要同他人日日去挣坐蟲仔吖...唔通真係前世未逼過...本某同大家都只不過係為個區區五斗米而去博殺啫。

原帖由 轩辕皇帝 于 15-6-2006 05:47 PM 发表
二世祖深深惊叹,政府无能,社会炎凉,人情冷淡。 既来之,则安之,是自叹, 逆來順收是安慰。。

轩辕皇帝過然有大將風范吖,佩服...佩服...

每天经过KLCC的地铁通道,到处都是垃圾,大马人的公民意识何在,看起来也好像两三天才打扫一次,一个名胜地的地铁竟然脏到那样,好丢脸。

哈哈, 在现在的社会,仪态找不到饭吃的啦。。

女生对男生还好。。。

但是,女生逼女生争位时真的凶很多的啊。。。

由其是中年那类。。。