佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: Alice859

家常便饭之 - 黄酒鸡 + 可乐鸡 (附加照片)(15/05/08)

客家南乳酱

材料:
8块南乳, 3大匙蒜茸
3大匙葱头仔碎
1小匙姜茸, 2 粒八角
5cm桂皮, 3大匙蚝油
2大匙糖, 2大匙绍兴酒
1小匙麻油, 500ml水
100ml油

做法:烧热油, 爆香葱头仔和蒜茸, 加入全部的材料煮至浓便可.

Hakka Nam Yee Red Sauce

Ingredients:
8 pieces nam yee (fermented red bean curd), 3 tbsp chopped garlic
3 tbsp chopped shallots
1tsp chopped ginger, 2 star anise
5cm cinnamon stick, 3 tbsp oyster sauce
2 tbsp sugar, 2 tsp shaoxing wine
1 tsp sesame oil, 500ml water
100ml oil

Method:
Heat up 5 tbsp oil, saute chopped shallot and garlic until fragrant. Add
in the remaining ingredients and bring to boil until thick.

客家炸肉

材料:
600g花肉, 切厚片
100g木耳, 浸软
2大匙客家南乳酱
1500ml水

腌料:
2大匙客家南乳酱
3大匙水, 1大匙面粉
1大匙粟粉
5杯炸油

做法:
1.花肉加入腌料拌匀腌2小时.
2. 烧热油锅, 放入花肉大火炸至金黄色, 捞起沥干油份.
3. 准备一大锅, 将全部的材料和水加入煮滚, 转小火续焖约45分钟至肉软便可取出
享用. (4-5人份)

Stewed Hakka Fried Pork Belly With Black Fungus

600g pork belly, sliced thickly
100g black fungus, soaked
2 tbsp Hakka Nam Yee Red sauce
1500ml water

Marinade:
2 tbsp Hakka Name Yee Red sauce
3 tbsp water, 1 tbsp plain flour
1 tbsp corn flour
5 cups oil for deep-frying

Method:
1. Combine pork belly with marinade and marinate for 2 hours.
2. Heat up oil for deep-frying, put in pork belly and deep-fry until golden
brown. Dish and drain.
3. Put all ingredients and water into a stock pot and bring to boil. Lower
the heat and continue to simmer for 45 minutes or until the pork is tender.
(Serve: 4-5)

我们明天再来个芋头扣肉, 好吗??

楼主,你介绍的家乡菜肴,度很适合我的口味
等着你的介绍哦!

好好好,我立刻就把芋头扣肉的食谱送上..

芋头扣肉

材料:
1kg五花肉 / 三层肉
500g芋头

腌料:
1大匙生抽, 1小匙五香粉

调味品(拌匀):
4大匙客家南乳酱
200ml水
5杯炸油

做法:
1. 花肉切成3-4大块, 然后加入腌料拌匀, 放进热油中炸至金黄色, 捞起沥干油份
, 再泡在水里洗净.
2. 用一铁叉在猪皮上插洞, 然后切成1.5cm厚片.
3. 芋头切1cm厚片, 然后放进热油中炸至金黄色, 捞起沥干油份.
4. 用一大腕将芋头和肉扣好, 然后淋上拌匀的调味料.
5. 煮滚蒸笼水, 将扣好的肉大火蒸约1-2小时至软就可取出享用. (5-6人份)

Hakka Steamed Pork Belly With Yam

1kg pork belly
500g yam

Marinade:
1 tbsp light soya sauce, 1 tsp five spice powder

Gravy (Mixed):
4 tbsp Hakka Nam Yee Red Sauce
200ml water
5 cups oil for deep-frying

Method:
1. Cut pork belly in 3-4 pieces and mix with marinade ingredients. Deep-fry
in hot oil until golden brown. Dish up and rinse with water.
2. Use fork and prink some holes on the skin. Cut into about 1.5cm think
slices.
3. Cut yam into 1cm think slices and deep-fry in hot oil until golden brown.
Dish up and drain.
4. Arrange pork belly and yam onto a steaming bowl and pour over gravy.
5. Steam pork belly and yam for 1-2 hours until tender. Serve. (Serves:5-6)

Follow Us
南乳酱除了适用于以上两种菜肴之外,还能有一下的食谱变化:

1. 南乳酱干烧鱼:
先将鱼煎香, 另用少许油炸香肉碎, 下南乳酱,水和鱼焖煮至收干即可.

2. 南乳排骨: (日后会有更详细的食谱做法)
将南乳酱,排骨和蛋拌匀腌3小时; 将同等份量的面粉和粟粉昆匀, 沾上腌好的排骨
, 放入热油中炸至金黄色即可.

存放时间:1个月 (冰箱)

Variations:

1. Fried Fish In Nam Yee Red Sauce:
Pan-fry fish until cooked and dish up. Heat up little oil, stir-fry minced
meat until fragrant. Add in Nam Yee Red Sauce, water, fish and cook until
the gravy is thick.

2. Nam Yee Spare Ribs:
Mix Nam Yee Red Sauce, spare ribs, water, egg and marinate for 3 hours.
Deep-fry in hot oil until golden brown and cooked.

Store Time: 1 month (in the fridge)

由于我的photobucket a/c出了一点问题,暂时不能连接,照片迟些才补贴上来, 不便之处,请见谅..

照片终于贴上了..

原帖由 Alice859 于 27-5-2006 08:43 PM 发表
客家炸肉

材料:
600g花肉, 切厚片
100g木耳, 浸软
2大匙客家南乳酱
1500ml水

腌料:
2大匙客家南乳酱
3大匙水,  ...

楼主的客家炸肉有用来焖得哦~!
我家的只是炸罢了!

原帖由 午后的红茶仔 于 28-5-2006 03:52 PM 发表

楼主的客家炸肉有用来焖得哦~!
我家的只是炸罢了!

如果花肉只拿来炸而没有焖的话,那叫南乳炸肉(干干硬硬的), 而不是叫客家炸肉,
客家炸肉是有汁的,吃起来软软的.别搞错了哟!!

原帖由 Alice859 于 27-5-2006 06:55 PM 发表

你是要做nasi lemak的饭,还是它的配料如rendang鸡,sambal苏东之类的菜谱??

我是要做nasi lemak的饭和rendang鸡.. 先谢啦..

原帖由 MistyRose 于 29-5-2006 05:15 AM 发表

我是要做nasi lemak的饭和rendang鸡.. 先谢啦..

Rendang鸡我有的是马来文的版本, 没有华语的,你要吗??

很久沒來,今天來看看,既然有那麽多美味的食譜了

原帖由 MistyRose 于 29-5-2006 05:15 AM 发表

我迟些才贴上来给你..给我多点时间,我得先作翻译..

原帖由 jacqueline0328 于 29-5-2006 10:19 AM 发表
很久沒來,今天來看看,既然有那麽多美味的食譜了

我每天都会只少贴一道菜式的,多来支持哦..

蚝油蟹

材料:
1kg螃蟹, 斩块
2大匙粟粉
8杯炸油
1大匙油
1大匙蒜茸

调味料:
4大匙蚝油
1大匙生抽
1/2大匙糖
1大匙绍兴酒
少许胡椒粉
100ml水

做法:
1.螃蟹沾上粟粉, 放进热油中炸至金黄色, 捞起沥干油份.
2. 烧热1大匙油, 爆香蒜茸, 下调味料煮滚,加入螃蟹拌匀便可上碟享用.

Crab In Oyster Sauce

1kg crab, cut into pieces
2 tbsp corn flour
8 cups oil for deep-frying
1 tbsp oil
1 tbsp chopped garlic

Seasoning:
4 tbsp oyster sauce
1 tbsp light soya sauce
1/2 tbsp sugar
1 tbsp shaoxing wine
dash of pepper
100ml water

Method:
1. Coat crabs with corn flour and deep-fry in hot oil until golden brown.
Dish and drain.
2. Heat up 1 tbsp oil and saute chopped garlic until fragrant. Add in seasoning
and bring to boil. Add in crabs and mix well. Dish up and serve hot.

今天刚找到的, 贴上来分享一下:

揀靚蟹四要點--
A)蟹肚白中帶綠:反轉蟹肚,睇蟹奄及兩側蟹肚部份的色澤,應是白中帶點綠色,透明或過白都不宜揀。
B)蟹殼要實淨:用手指按壓蟹奄兩側蟹肚部份,蟹殼要實淨,按壓時蟹殼不會出現凹陷。
C)蟹爪夠結實:用手輕按蟹爪,蟹爪要夠實,若有水出的話,即表示這隻蟹水多肉少。
D)蟹箝色要鮮:蟹箝顏色要夠鮮明,色澤暗淡,即表示略欠新鮮度。

endless11 该用户已被删除
原帖由 Alice859 于 9-5-2006 08:04 PM 发表
金银菜烧猪手汤

材料:
1只烧猪手 (500g), 斩块
300g猪展肉, 切块
1条鱿鱼干, 洗净
200g白菜, 洗净

我覺得這個湯會好好喝﹐我要煲。。每天老黃瓜ABC沒新意啊。。這個應該不錯。

對了﹐你的食譜我好想收藏。可以買到嗎﹖你的貼會越來越多回貼﹐我沒時間慢慢找來看呢。。不知道那裡可以買到嗎﹖

原帖由 endless11 于 30-5-2006 08:37 AM 发表

我覺得這個湯會好好喝﹐我要煲。。每天老黃瓜ABC沒新意啊。。這個應該不錯。

對了﹐你的食譜我好想收藏。可以買到嗎﹖你的貼會越來越多回貼﹐我沒時間慢慢找來看呢。。不知道那裡可以買到嗎﹖

你可以在书局买到,是郭子仁师傅的食谱,我们买的时候都有特价,蛮便宜的...你去书局看看吧!!

原帖由 Alice859 于 29-5-2006 10:13 PM 发表
蚝油蟹

材料:
1kg螃蟹, 斩块
2大匙粟粉
8杯炸油
1大匙油
1大匙蒜茸

调味料:
4大匙蚝油
1大匙生抽
1/2大匙糖
1 ...

螃蟹很好吃喔,可是要炒的好吃才行

原帖由 Alice859 于 29-5-2006 09:53 PM 发表

我迟些才贴上来给你..给我多点时间,我得先作翻译..

爱莉丝,你真好... 辛苦你啦....