佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

Airbnb 订房必知3件事!

秋生哥条片出街后,个个都话要用Airbnb订靓民宿!而其实Airbnb已经在旅人界爆红咗一段时间,Airbnb有齐世界各地民宿,选择多兼价钱平,最重要住宿大部份是当地人屋企,设计唔似酒店咁一式一样,甚至厨房、洗衣机都有,够哂屋企Feel,所以好多人都钟意用!不过最令大家头痕嘅系,佢就好似旅游版Uber,于多个国家都引起咗许多合法性的争议。咁到底用佢订房有咩要注意,必睇三大疑问大拆解!

Q1.啲民宿属非法经营?

A:绝对有可能!经营民宿一般要向政府申请,以日本为例,《旅馆业法》写明民宿一定要有牌照,证明设施够安全,先算合法。但日本国家旅游局话,现时Airbnb上的民宿应该多数都无牌,属违法经营。部份欧美国家虽会弹性处理,但始终唔容许无牌民宿合法化。而Airbnb只系一个网上平台,人人都可以摆间屋上去放租,有无牌都无王管,所以有机会拣到非法民宿。

Q2.住客有咩自保贴士?

A:以下4点,要好好记住:
1.订之前问清楚屋主有无拎牌,无就要谂过先啦!
2.出发前讲低民宿地址俾屋企人听,有咩事都可以追查。之前有人试过俾变态屋主禁锢,但警察唔知地址会好难救人。
3.记得刨晒住客嘅点评,再上屋主Facebook望下,睇下佢系咩人先好订佢间屋。
4.其实Airbnb有队摄影组,专帮民宿影相,照片都会有Airbnb水印,证明屋主无偷图呃你,所以拣呢类民宿会比较有保障!

Q3.住无牌民宿出事,保险有无得赔?

多间保险公司都话住Airbnb唔算犯法,所以唔会因此而丧失保障。昆士兰保险表示,政府条例主要针对无牌民宿的营运者,但入住者未必算犯法,所以如果发生意外,有买旅游保仍可按条款索偿。不过AXA安盛就建议大家拣返有牌民宿,始终有法例规管会安心啲。

Airbnb背景资料

-2008年成立
-逾2,600万人使用
-提供超过80万间民宿
-遍布全球逾190个国家

http://www.gotrip.hk/travel-news ... %E4%BB%B6%E4%BA%8B/

ADVERTISEMENT

又一个好用的旅游app

有谁知道秋生哥和Airbnb有什么关系?

湾岸 发表于 3-3-2016 04:01 PM
有谁知道秋生哥和Airbnb有什么关系?

看了就明白

评分

湾岸 + 5 谢谢分享

什么是拎牌?

意识就是有没有牌照!

Follow Us