佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

[2014年10月23日] 天师斗僵尸 郑中基/元彪/关楚耀/伍允龙

王晶趁殭屍熱開拍《殭屍TV》 鄭中基下體「遭殃」 慘慘﹗
▪  蘋果日報  2013-12-03

▲ 鄭中基噚晚拍王晶新戲,慘遭洋妞踢下體,露出痛苦表情。

麥浚龍(Juno)首次執導嘅電影《殭屍》大收旺場,截至噚日為止,香港累積票房收成1,700萬。

有見殭屍片翻生,王晶食住條水開番部新片《殭屍TV》,由鄭中基(Ronald)、元彪、伍允龍同關楚耀主演。

噚晚8點,《殭屍TV》喺中環鏞記酒家附近開工,劇情講Ronald比一個扮到鬼火咁靚嘅洋妞持刀打劫,Ronald舉高雙手後,鬼妹仔就伸手入佢褲袋攞咗一疊錢,Ronald即刻同洋妞求情,話留番小小錢畀佢搭車,點知鬼妹仔睬佢嘥氣之餘,仲一腳踢落佢下體,痛到Ronald邊跪低邊掩住「小基基」,如是者拍咗幾take之後就稍作休息。

其實鬼妹仔踢「小基基」只係借位作吓狀,否則「小基基」以後就無用武之地啦!

唔知Ronald係咪見到有記者在場,怕同鬼妹仔傾多兩句,會令人誤會佢口花花,所以一停機,佢就彈開唔敢同洋妞行咁埋。

另外,伍允龍噚晚都喺現場,佢未埋位時同工作人員睇電腦研究一番,表現認真。

▲ 鄭中基一停機後,就即刻彈開,同洋妞保持距離。

▲ 劇情講述Ronald被洋妞打劫。

▲ 哇...好痛啵﹗

▲ 伍允龍噚晚都有份拍戲。

条女正喔

女的好美哦

期待啊,不知何时上映

王晶+郑中基 LOL

女的很美哦

Follow Us

天师斗僵尸预告片

片头还不错,就怕像麦俊龙那部僵尸酱谋杀生命!

王晶 监制

评分

50912cmea + 1 精品文章

灯光很差, 像吸血鬼多点,令我想起千机变。
不过应该会为元彪去看~

很像1980年代那些僵尸片。。。
不过加入了裸露元素。。。

有點喜劇的殭屍片

为什么元彪的声音好像不是他自己的?

【天師鬥殭屍】電影預告

「九陰聚財穴」是一種太陰太邪的邪咒,天師向死去之先人祖墳施法後,可以吸盡方圓五公裡運氣,讓家族富四代,造成「一家富貴,千家乞食」。由於運氣有吸盡之日,其祖墳必須每三十年搬棺一次。   

古惑仔烏蠅(鄭中基飾)與好友奶油豬(伍允龍飾)受AKTV老板周阿強 (關楚耀飾)之命,恐嚇一代玄學大師蔣天機(元彪飾)為周太公搬棺。烏蠅一直認為鬼魂或殭屍只會在故事書或電影中出現,可是直至遇上美艷女鬼明天(胡然飾),他才相信靈異世界確實存在。而奶油豬的心儀女星Balla(羅子喬飾)亦被殭屍所咬。烏蠅及奶油豬求助天機,四人組成滅屍敢死隊殺入電視臺,便被一眾「喪屍兵團」包圍了!原來周家太公已變成殭屍王跳出棺木,並且藏身在AKTV電視臺內,並將所有拍攝「喪屍」節目的臨時演員變成旗下的「殭屍兵團」了….   

80年代《殭屍先生》以中國民間的「跳屍」為拍攝題材,創出香港靈異電影新熱潮,而西方亦出現了「吸血殭屍」及喪屍電影。導演陳翊恆將東、西方的殭屍、喪屍及鬼魂題材cross-over拍成《天師鬧殭屍》。

Loading FB Video...

请搜索是否有相同主题才开贴好吗?  发表于 28-9-2014 04:49 PM

王晶.....嗯...

好象不错哟.....

對於「四十年來首度合作」拍攝新片《天師鬥殭屍》,王晶與元彪同樣大感興奮,而且拍出默契來。電影拍攝期正值寒冬,又因經常捱更抵夜,但元彪卻認為辛苦有價:「其實拍戲一定辛苦,大夜班再加間中落雨,但增添咗氣氛。老實講同以前啲殭屍片比較,今次啲場面真係大好多。」戲中與鄭中基及伍允龍等後輩「過招」,元彪對他們讚不絕口,更指後者功夫的確不錯。

《天》片的劇本原來早於十多年前已成形,而王晶與元彪今次「創造」出來的天師,沒有金剛不壞之身,更不是樣樣皆能,但勝在「人性化」。王晶坦言:「當時(指十多年前)因為資金問題而擱置,今次係攞番出嚟再作改動。我哋將預告片放咗上網,so far外界反應都唔錯。(合作得咁開心,開續集?)乜都有可能嘅。」

第100部戲預留角色
王晶明年將開拍自己的第100部作品《12金剛》,直言故事與荷里活製作《盜海豪情》異曲同工。他笑指經過今次合作後,已預留一個角色給元彪。元彪聞言即打趣說:「唔係叫我做門神呀?」問到王晶尚有哪個圈中人想合作?他卻宣布已「集郵」成功:「記得我初入行幫爸爸手拍戲,佢(元彪)已經係男主角之一,多年前本來有資金安排我哋合作,點知最終撻訂冇開戲,就一直等到《天》片……依家連佢都合作埋,我真係冇遺憾嘞。」據悉,王晶將《天》片的執導工作,交給新進導演陳翊恆,自己則做監製,他表示不介意為香港電影界培養多些人才。

導演王晶與元彪首次合作的動作喜劇《天師鬥殭屍》,配合特技創造新世代殭屍,電影除找來鄭中基與伍允龍大放笑彈外,身兼動作指導的伍允龍更首次與偶像元彪「過招」,感到好興奮

王晶與元彪是港產片最風光輝煌時期的中流砥柱,不過多年來在合作方面卻有緣無份,直到在王晶監製的新片《天師鬥殭屍》中,
有話兒:王晶吹雞 元彪靈堂捉殭屍

王晶與元彪是港產片最風光輝煌時期的中流砥柱,不過多年來在合作方面卻有緣無份,直到在王晶監製的新片《天師鬥殭屍》中,二人才真正有機會聯手拍攝電影。雖然二人到今時今日才有機會合作,但其實兩人相識多年老友鬼鬼,而且上至拍戲下至賽馬都無所不談,在訪問開始前已經不斷互笠高帽,元彪先說:「講電影梗係問晶哥啦!」王晶回他一句:「要演一代天師,元彪之外不作他選。」

撰文:文國駿

王晶與元彪日前為宣傳電影《天師鬥殭屍》,在奧海城戲院接受本報專訪,談到二人的淵源,王晶表示:「我記得嗰時我幫袁和平寫劇本,係由元彪主演,佢個角色幾突出。之後講番原來我爸爸(王天林)做導演時,暑假我跟爸爸做場務,元彪就喺袁和平師傅嘅隊伍,當時我哋已經見過。其實以前一路都想合作,不過有一部因為投資者褪軚,所以合作唔成,其實我哋都好熟,只不過係冇合作,但係跑馬、食飯都會見到。」

「鄭中基爆肚最正」
談到今次再以笑片包裝殭屍電影,王晶坦言電影的架構有點像以前的《殭屍先生》,他說:「大部份觀眾都仲係鍾意睇驚悚加搞笑嘅電影,好似以前《殭屍先生》咁,嗰時除咗林正英、錢小豪之外,許冠英係最唔可以缺少嘅一個,冇佢就好似冇咗個膽咁,所以一定要有人喺度搞笑,有番個喜感,今次呢個重任,我交咗畀鄭中基。」
元彪則表示與鄭中基合作非常開心:「佢好搞笑,開心果咁,而且有好多突發性演出,臨場加插,有特別又好反應嘅效果。」問到拍攝哪一場最特別?元彪透露:「有一場殯儀館殭屍翻生嘅戲最特別,我哋租咗真靈堂嚟拍,呢個堂拍戲,隔籬堂就做法事,拍出嚟個質感係唔同。」

■王晶認為觀眾仍然喜歡驚悚及搞笑的元素。

「大製作靠大市場」
談到港產片的電影發展,近年有不少人指港產電影比起八、九十年代的黃金時期較為息微,王晶則有另一看法,他說:「我覺得冇乜嘢,最主要睇市場,我成日講九十年代港產片咁異常膨脹,係因為我哋有台灣支撐,佢保護香港片,不惜工本買,當時佢哋主要睇台片同港片,港片質素獨霸。𠵱家有更大更好市場就係大陸,香港只不過係稍為調整製作方針,93年我一年拍七部電影,今年就拍一部戲,成本係93年七部總和,所以好多嘢只係改變咗形式,同針對市場行為,絕對冇縮水。」他表示遷就內地市場不一定不適合香港人欣賞:「當然好典型嘅港片,大家會更入味,但如果我冇咁大市場,就冇咁大製作畀大家睇,所以一支針冇兩頭利。」