佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

打馬吉

發生車禍,汽車撞凹咗,除咗噴漆,仲會將撞凹咗嘅地方整番平,呢個程序普通話叫汽車凹陷修復,稱為「打馬吉」。

其實呢個叫法係源自咩話?馬來話『打馬吉』點講?

我也很想知道。
车轮挡泥板也叫magat,不过这个magat应该是源自英文的mudguard。
不知两者有什么关联。

馬來話『打馬吉』係Ketuk magat。 我暫時未能喺馬來字典搵到個 Magat 一字。相信呢個字係 mudguard 的馬來話讀法。
睇返以前啲交通工具結構,mudguard係用金屬製造嘅,如果呢塊嘢變形,就會影響到轆嘅運動,所以要‘打一打’。 !!!!

講係啲字
1. 凹,點讀法?呢處係 nap (粒)。 我阿爸常常講 nip 。如 : 撞nip 咗嘅車邊。 呢嘅nip 又點寫法哩?
2. hi, 揩? 如:畀人hi到下 。揩身。我處人講嘅【沖涼】,義為碰一碰水。我處人又有講 kai 水,係擰啲水,一般都寫 【揩水】。hi 到個 butt係咪又係呢嘅【揩】哩?
3. 打馬吉 又有人用  【扌耷】daap ,daap 人幾嘢。 又有人講 【大力dump】, dump 垃圾嘅dump 。呢嘅dump 好似係英文。同寫法。咁 dump 係????

........  亂,去睡囖.............

馬來話『打馬吉』係Ketuk magat。 我暫時未能喺馬來字典搵到個 Magat 一字。相信呢個字係 mudguard 的馬來話 ...
ahju 发表于 19-4-2012 01:03 AM

『凹』我都係讀nip,其實呢個讀法係啱嘅。

http://zh.wikipedia.org/zh-hant/%E7%B2%B5%E8%AA%9E%E6%96%B9%E8%A8%80

回复 4# mvndy

順德話- 凹 nip !!!!

近來追睇無線劇- On Call 36 小時。一出比較嚴肅嘅劇集。
戲裏好多對白都係用 【書面用詞】。又有所領悟。
我常常都忽略咗 粵--【書面用詞】嘅存在。
白話祗係自家人明,喺某種場合就非要用到【書面用詞】不可,啲字亦要【文讀】。
比如話 : 凹 就要講 ao。

講到【書面用詞】就令我聯想到【現代漢語】,我實在對【現代漢語】有數多不明之處。
比如話 : 【馬來西亞的驕傲】 。 驕傲唔係【唔好】嘅乜?
                   【除此之外】??
                    【領導人】 lead--er?

等等等............................
睇嚟我又要閉門練功喇。

回复  mvndy

順德話- 凹 nip !!!!

近來追睇無線劇- On Call 36 小時。一出比較嚴肅嘅劇集。
戲 ...
ahju 发表于 21-4-2012 08:12 PM

原來凹有ao音架?

其實對於普通話,我都有好多地方唔明啊,而家仲越學越氣餒,唉……

關於mudguard,馬來文字典有madgat一字,意思跟英文一樣。

Follow Us

回复 6# mvndy

以粵拼正確嚟寫應該係 aau, 咁嘅音畀我族人講會係 ngaau。呢啲讀音亦有收入喺【粵語審音配詞字庫】內,可以參考下。
http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/   
據【粵語審音配詞字庫】嘅解釋,凹讀 aau 係異讀音。

我之前無法係【馬來文字典】搵到呢嘅 magat (俗字),原來係寫錯字 ,經你一提,我加個 d,得到如此答案。

MADGAD
kepingan besi, plastik, dsb yg dipasang menutupi roda basikal, motosikal, dll utk mencegah percikan lumpur, air, dll; bermadgad mempunyai (memakai, dileng-kapi dgn) madgad: basikal tua tidak ~ yg tersandar di tiang tengah diheretnya keluar halaman.

取自 : Kamus Dewan Edisi Empat (Dewan Bahasa dan Pustaka,2005)

從以上嘅解釋嚟睇,MADGAD係指圍著單車轆擋水擋泥嘅嘢,而唔係常見於電車轆邊嘅樹溶塊。
點解之後會引申成為車身嘅哩?可能真係好似我係上貼講嘅咁,要打下先會行得順。

----------------------
一嘢睇晒 On Call 36小时。唔知點解好唔捨得结局,無線話明年會出續集。明年的期待又係一個漫長嘅路途。

回复  mvndy

以粵拼正確嚟寫應該係 aau, 咁嘅音畀我族人講會係 ngaau。呢啲讀音亦有收入喺【粵語審音配 ...
ahju 发表于 23-4-2012 10:03 PM

嘩!原來一個凹字有咁多讀音!
好多異讀音啊……

唔知行內人知唔知道打馬吉點黎嘅呢?哈哈哈

on call我淨係睇咗一集咋 ><

回复 8# mvndy

乜話?【On Call 36 小時】睇得過一集?咁好睇嘅戲.................遲尐,Astro 會播卦。
容祖兒特別為呢齣戲講嘅主題歌實在好聽(愛屋及烏)。歌名好似係 【連續劇】。 ????)
上網下咗呢首單曲,每日至少會聽返一次
遲下,鈴聲都要改埋呢個.......傻咗............

睇下啲拼音,好特別,極度適合尐【ABC】人士學習講廣東話。

今物翻睇幾篇舊星洲日報言路關於醫生嘅文稿,其中包括;
4.16  CY&#8231;致衛生部長的公開信
4.20  居欸匹&#8231;實習醫生的心聲
4.23  欣&#8231;醫生的心聲
4.23  廖中萊&#8231;持續改善醫生的工作環境

原來馬來西亞醫院亦有 【On Call 36 小時】呢個制度。據言路話, on call 嘅中文係 【值夜班】。
醫院正式醫生一尐都唔簡單,【On Call 36 小時】真係好唔得閒。

【得閒】,華語會話 【有空】。我時時都會捰呢句嚟同啲男同事開玩笑,問 【有"胸'(空)嗎】? 答【有【胸】】就肯定中招

廣東人家不嬲好招⑴忌啲唔狼戾嘅諧音,比如話【舌】- 蝕,【空】-兇。
所以就會出現 【舌】讀 【利】(俗字:脷)嘅現象。

而【空】,尤其係香港人,通常都唔會隨便講,兇兇聲,幾唔好意頭。 會講 【吉屋出租】,呢牌有冇“吉” (空),等等。

⑴招忌,一時唔肯定係靡呢個字,音近於 zaau6