佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: 黑仔3838

7k - 8k 能买到什么牌子pre power amp?

原帖由 黑仔3838 于 7-7-2009 07:23 PM 发表
可不可以,无将我丑事扬出来.....!!!
(真是湃蛇.....!!!!!)

呢滴唔係‘丑事’﹗
係俾大家一個體驗﹗(唔識咪冇去亂弄電源咯﹗ )

黑仔﹗昨天換咗總Fuse﹐音質有改善嗎﹖

原帖由 kk6868 于 9-7-2009 03:42 AM 发表
黑仔﹗昨天換咗總Fuse﹐音質有改善嗎﹖
有... 有...
声音好到天崩地裂 ....

( 我刚改完我的 DVD 鸡 ...
  累死了... 要去睡了 ... 你自己慢慢玩 .... )

回复 723# Monster123 的帖子

哇﹗﹗你又改咩dvd鸡呀﹖
每次都聽你講改’鸡‘﹐你改到唔會sent 咩﹗﹗
(不如買架差唔多既系統器材嚟玩﹐咪更好﹗ )

原帖由 kk6868 于 9-7-2009 12:30 AM 发表
哇﹗﹗你又改咩dvd鸡呀﹖
每次都聽你講改’鸡‘﹐你改到唔會sent 咩﹗﹗
(不如買架差唔多既系統器材嚟玩﹐咪更好﹗ )

是把dvd雞改成bluray膽雞﹗﹖  
超強的魔王﹗

回复 724# kk6868 的帖子

当然是先找架普通鸡来改啦 ....
这架 DVDP 我买二手 RM 250 ...  所以就算改坏了, 起码也不心痛 ...

Follow Us
原帖由 kenlabs 于 9-7-2009 09:54 AM 发表

是把dvd雞改成bluray膽雞﹗﹖  
超強的魔王﹗

將‘dvd雞改成bluray膽雞’﹗﹖唔係嗎﹗。。咁都得﹗
(如果真係能改成功﹐小弟我佩服到佢五體投地﹗)

回复 727# kk6868 的帖子

嗯 ....

我试下装蓝色 LED 下去... 看看能不能变成 blueray ....   

回复 728# Monster123 的帖子

再改装或加嘢﹗。。最後咪變成‘怪獸蓝光雞’咯﹗

回复 729# kk6868 的帖子

嗯...

我打算改到能放黑胶就可以了 ...   

回复 730# Monster123 的帖子

哇﹗能改成去‘黑胶’﹗講到太夸张啦﹗。。﹗﹗

不如講吓﹐你依家改既dvd雞。。。﹗改成怎樣﹖

回复 731# kk6868 的帖子

这里的 DIY 大大教我用不同的电容调声 ...
我只改了两粒...不过就试了很多种...
现在的声音和原装的声音... 已经差很远了 ...
真好玩....又省钱....  

原帖由 Monster123 于 9-7-2009 02:10 PM 发表
这里的 DIY 大大教我用不同的电容调声 ...
我只改了两粒...不过就试了很多种...
现在的声音和原装的声音... 已经差很远了 ...
真好玩....又省钱....  

改咗两粒咩毒物啊﹖(係咩類形电容﹖﹖)

好奇嗎﹗想學多滴嘢。。。﹗

回复 733# kk6868 的帖子

对他们来讲..
是初级改装咯...
对我来讲...
就好像 RM500的 CDP 变成 RM800 -1K 的声音酱子咯...
( 两粒才花了几块钱...   )

回复 734# Monster123 的帖子

貼滴相片上嚟睇吓。。。可以嗎﹖(咁底玩。。﹗  )

請教你一吓﹗高手兄﹐如果我用普通PIONEER CD雞﹗。。
唔知你會改成去﹐如像高貴或華麗滴音色嗎﹖

回复 735# kk6868 的帖子

理论上可以... 例如现在已经基本上调出我要的声音了...
这样的改装费.... 出来这样的效果 ...
我认为是我学音响改装中, 最超值的一次了 ...

而详情.... 就要请教有玩 DIY 的大大了...
( 我怕误人子弟 ... 我只是半路出家的 ...      )

.......
这是之前改的... 厚声的 ...
但我不爱听乐器... 偏爱听清晰的人声....
所以后来又改了别种牌子的 ....

评分

kenlabs + 10 精品文章

回复 737# Monster123 的帖子

嘩﹗好精細的手功﹗
咩﹗總可以改換聲音啊﹖
(係唔係種意聽咩音色﹐只要更換其他電容品牌﹐就可以啦﹗﹖ )

回复 738# kk6868 的帖子

以 sss333 在他贴里的讲法来说 :
每个器材, 因为天生的电板 / 电路设计取向,
都已经有它们本身的一种声音了...

我们只能稍微修改一点点..
而不可把石机改到 100% 变成胆机的声音...

而且我现在改的只是小东西而已..
实际上, 要做到更好, 还有 很多很多的东西要修改...
例如把 CDP 的电源分成独立几部分,
分别送去 Drive , DAC , 声音输出部分 ...等等 ...

回复 739# Monster123 的帖子

哇﹗要改咁鬼多嘢啊。。﹗﹖
對﹐每個器材都有佢特別音質品味﹗
(高手兄﹐如將佢更改咗另外一種聲音﹐滴音色唔會覺得怪怪咩﹖ )