佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: carlosmak

(我回来了)~[表友之家]~手表分享区+修表工具+收藏+疑难区+趣事

今年拍卖的价格只有R还坚挺,至于Patek除非rare piece,Panerai更不用说,除了忽悠的抄家为了固本之外, ...
IanLoo 发表于 12-10-2010 07:16 AM

多谢师兄赐教。

拍卖行?请问点去看?有书关于2手价格?如果有呢方面资料,可以发过来卑我参考下嘛?

我好认同师兄o既说法,买表买个开心,当然冇打算卖左佢 ,但师弟比较保守,怕有日真係唔掂左 ,都可以拿它(手表)来应急,毕竟20Ko既都唔係小嘢。如果买错冇保值o既表,以后贬值到原价4份1,就真係大煲咯。

比如朋友买左TAG 11K石英表,我认为冇价值咯,11K仲要行电子,二手肯定跌到趴。

补充一句。买表不一定是金的钻的才值钱,要看“潮流” 看看Daytona就知道了。有金有钻卖价很高但市 ...
IanLoo 发表于 12-10-2010 07:19 AM

又係,太过夸张未必有人喜欢。认同 !DAYTONA系列o既116520, 116509比较大众化,容易接受 ,个人喜欢唔太夸张o既款式,但我BUDGET同DAYTONA相差太远啦,哈哈。。。

多谢师兄赐教。

拍卖行?请问点去看?有书关于2手价格?如果有呢方面资料,可以 ...
travenlee 发表于 12-10-2010 08:45 PM

不用买书,上网看就行了师兄。 这个算是最近的拍卖了。成交价格减25%就是卖出价。
http://www.sothebys.com/app/live/lot/LotResultsDetailList.jsp?event_id=30116&sale_number=HK0329

又係,太过夸张未必有人喜欢。认同 !DAYTONA系列o既116520, 116509比较大众化,容易接受:lov ...
travenlee 发表于 12-10-2010 08:51 PM

如果真的怕,建议上水鬼比GMT好。价格也在你的接受范围里。

话说这个“冇”怎么拼音?

不用买书,上网看就行了师兄。 这个算是最近的拍卖了。成交价格减25%就是卖出价。
IanLoo 发表于 13-10-2010 11:46 AM

香港网嚟喎,多谢师兄先。

但香港同大马会唔会有出入啊?话晒马来唔係甘热二手喎!

Follow Us
如果真的怕,建议上水鬼比GMT好。价格也在你的接受范围里。
IanLoo 发表于 13-10-2010 11:47 AM

多谢建议!
点解水鬼好过GMT?願聞其长。

水鬼o既14060M,16610, 16610V,价钱方面都係我范围,但係个人认为款式太简洁,比如16610,其实同GMT 116710 咁上下,就係多个绿针,感觉young D! 16610V 都唔错,但绿色难衬衫喎

话说这个“冇”怎么拼音?
IanLoo 发表于 13-10-2010 11:48 AM

唔好意思师兄,其实我都係抄返来用,我都揾左好耐拼音揾唔到,只好抄用。 排蛇!

香港网嚟喎,多谢师兄先。

但香港同大马会唔会有出入啊?话晒马来唔係甘热二手喎!
travenlee 发表于 13-10-2010 06:27 PM

拍卖行有3个很出名的,佳士得,antiquarum和苏富比,这是全球的风向指标。拍卖价格好,2手商人就会开始炒价。

多谢建议!
点解水鬼好过GMT?願聞其长。

水鬼o既14060M,16610, 16610V,价 ...
travenlee 发表于 13-10-2010 07:12 PM

16610是永远的热门款,那就代表很多人会愿意出手买。所以当你要卖不怕没有人收。今年的水鬼也换上GMT的陶瓷bezel和技术,感觉也年轻些。今年的绿更有新技术,它那个绿色不是涂层是一种新金属。虽然我觉得好难看
但其实我还是那句,买你喜欢的就是最好的,别人的意见不是那么重要

不要忘了16610 DISCONTINUE了。。有BUDGET的话就拿116710LN。。。116520在AD永远缺货。。。怎么说116509比较大众化??

回复 1566# travenlee

二手手表的店在KL有蛮多间的。。你说热不热。。你如果有5513或6263的话。。拿去二手手表的店问问看。。就怕你不舍的卖

拍卖行有3个很出名的,佳士得,antiquarum和苏富比,这是全球的风向指标。拍卖价格好,2手商人就会开始 ...
IanLoo 发表于 14-10-2010 08:38 AM

真係多谢晒师兄o既宝贵资料。   

16610是永远的热门款,那就代表很多人会愿意出手买。所以当你要卖不怕没有人收。今年的水鬼也换上GMT的 ...
IanLoo 发表于 14-10-2010 08:42 AM

睇表买表其实都好个人化o既,我认同你o既讲法,买你鍾意的就是最好,多谢宝贵意见。

不要忘了16610 DISCONTINUE了。。有BUDGET的话就拿116710LN。。。116520在AD永远缺货。。。怎么说116509比较 ...
dennistwc 发表于 14-10-2010 05:51 PM

原来如此,16610 DISCONTINUE左,多谢告知 ,116710LN我真係几鍾意下,但价钱唔係好清楚,我卑自己 Budget 係20K,超过就唔买啦,本身只係打工仔,带20Ko既手表好似带架KANCIL出街咁,有D过分。。

116509! 点讲leh!我o既大众化意思係款式上唔会太夸,好多人可以接受 ,但价钱就。。。嘿嘿。。。粗罗!

回复  travenlee

二手手表的店在KL有蛮多间的。。你说热不热。。你如果有5513或6263的话。。拿去 ...
dennistwc 发表于 14-10-2010 05:54 PM

小弟唔係好熟悉喺KL边度有二手店 ,师兄可以介绍介绍吗?好想去睇下。

太睇得起小弟啦 ,唔好话5513同6263啦,几千银o既表我都未买过架 ,最贵個只SEIKO 都係8百鬆,我呢次係第一次买贵表o者,哈哈。。谨慎D好!

seiko? 买个Grand Seiko 吧!!

seiko? 买个Grand Seiko 吧!!
mywuneng 发表于 15-10-2010 04:56 PM

有睇过,都係一款唔错o既手表,但师弟已经有左一隻Seiko Chronograph,暂时未想再入Seiko 左,等入我人生中第一隻劳先,再考虑师兄o既建议。

师弟11月会出国,打算喺飞机场o既手表店问下有关价格,比较一下KL铺头同飞机场o既价钱会唔会相差太远,DUTY FREE后价钱唔知会唔会好过KL铺头leh?? 如果仲有得扣就发达罗。。

在雪隆一带,我只见过sunway piramid有卖Grand Seiko, 有那位大侠知道还有哪里还有卖,小弟想要compare价钱一下。