佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: calbee

有香港人在馬來西亞嗎?

哈哈,我都己经习惯左了. 所以觉得去SUPERMARKET买到的野我就唔会去普通的士多.
*************************************************************************************
你呢句就真係講得岩﹐真係唔做你生意。

原帖由 totomony 于 13-9-2007 11:00 PM 发表
哈哈,我都己经习惯左了. 所以觉得去SUPERMARKET买到的野我就唔会去普通的士多.
*************************************************************************************
你呢句就真係講得岩﹐真係唔做你生意。

Supermarket 也未必是好的, 以前跟老公在SARAWAR住了4年, 那個小鎮只得4至5間超市, 他們用的馬來西亞人員工常躲藏一角瞓覺, 每次到付錢時, 收銀員第一個反應是看看隔壁的同事有沒有客人, 如果沒有, 她們會面黑黑和給我們一個狠狠的眼神, 像是跟我們說"你為什麼不去他的 counter, 你看不到我在休息嗎?"  :@ 他們真的沒有看劉德華的宣傳片, "今時今日這樣的服務態度是不夠的"

現在回到JB住, 服務員的態度好多了, 所以現在都是在超市買餸了.

吓?唔会吧???不过念念下系SARARAR住有一个好处, 无地方SHOPPING.可以省番...哈哈.刘德华的广告他们肯定无睇啦. 因为唔系讲马拉文.

原帖由 藍花 于 14-9-2007 09:56 AM 发表

Supermarket 也未必是好的, 以前跟老公在SARAWAR住了4年, 那個小鎮只得4至5間超市, 他們用的馬來西亞人員工常躲藏一角瞓覺, 每次到付錢時, 收銀員第一個反應是看看隔壁的同事有沒有客人, 如果沒有, 她們會面 ...

如果呢D鋪仔晌大城市真係等執笠。

大城市多選擇競爭都大D。返香港我去過銅鑼灣一間麵包鋪﹐賣野D姐姐唔知幾好招呼﹐多謝前多謝後﹐仲有個類似PR甘既姐姐專講解同介紹麵包﹐笑容非常之靚﹐我心諗﹐都係做我30蚊生意仔﹐o甘好招呼。

原帖由 藍花 于 14-9-2007 09:56 AM 发表

Supermarket 也未必是好的, 以前跟老公在SARAWAR住了4年, 那個小鎮只得4至5間超市, 他們用的馬來西亞人員工常躲藏一角瞓覺, 每次到付錢時, 收銀員第一個反應是看看隔壁的同事有沒有客人, 如果沒有, 她們會面 ...

我知藍花講緊果D係細細既私營超市﹐你未見過架啦。真係好唔掂囉﹐真係唔驚俾老闆炒﹐無他﹐全城都唔多選擇﹐呢D工作態度晌小鎮係好常見架﹐因為唔驚無人幫襯﹐同埋係見高拜見低踩。因為現實生活﹐唔洗點做都有政府養﹐又洗乜甘博呢﹖

原帖由 totomony 于 14-9-2007 10:58 AM 发表
吓?唔会吧???不过念念下系SARARAR住有一个好处, 无地方SHOPPING.可以省番...哈哈.刘德华的广告他们肯定无睇啦. 因为唔系讲马拉文.

你地係唔係用italk 卡打電話番香港o架..
我自從用italk mobile 用手機打番香港.. 手機o既prepaid value 好快就無哂喇.. 唔通真係咁食錢

Follow Us
我用明訊手電打﹐用我老公既postpaid 75 plan。因為個個月都用唔完 RM75, 依家諗住轉family 50, 用italk卡打屋企線好平(真係講好耐﹐雖然條線唔係好清﹐仲有回音)點解甘快用晒﹖

原帖由 calbee 于 14-9-2007 04:29 PM 发表
我自從用italk mobile 用手機打番香港.. 手機o既prepaid value 好快就無哂喇.. 唔通真係咁食錢

原帖由 deadlifter 于 14-9-2007 06:52 PM 发表
我用明訊手電打﹐用我老公既postpaid 75 plan。因為個個月都用唔完 RM75, 依家諗住轉family 50, 用italk卡打屋企線好平(真係講好耐﹐雖然條線唔係好清﹐仲有回音)點解甘快用晒﹖

我諗當平時用手機打電話咁.. 因為一打番屋企都起碼會煲半粒鐘

试下用Skype-out

系香港宽频申请个2B电话啦
又平又方便
http://www.2b.com.hk/chi/index_local.htm

原帖由 deadlifter 于 14-9-2007 01:33 PM 发表
我知藍花講緊果D係細細既私營超市﹐你未見過架啦。真係好唔掂囉﹐真係唔驚俾老闆炒﹐無他﹐全城都唔多選擇﹐呢D工作態度晌小鎮係好常見架﹐因為唔驚無人幫襯﹐同埋係見高拜見低踩。因為現實生活﹐唔洗點做都有 ...

講得好!exactly langkawi就係咁, 絕對係sellers' market, 顧客要睇番佢地面色, 依度所謂大少少既私營超市得2間, 其中一間係local開(格局似hk70-80年代既超市), 係度無人唔識佢, 無人唔去, 但係就差到暈! 尤其放肉,同蔬菜既凍櫃, 經常一陣異味, 蔬菜壞了照放o係度, 經常有死左既蒼蠅痴係包裝紙上, 我老公叫果度做'停屍間'!

半粒鐘都係RM5~6,不過睇你一個月講幾多次啦。
我睇怕你都唔係日日打﹐最多每個禮拜打一次。你以前拍拖果陣咪打得仲多﹗

原帖由 calbee 于 14-9-2007 09:26 PM 发表

我諗當平時用手機打電話咁.. 因為一打番屋企都起碼會煲半粒鐘

我系用DIGI(是否真系明讯?我都唔知). 打大陆同香港固话系18SEN每分种,但打MOBILE就贵罗.45SEN一分种.我上网做左一下调查好似发觉DIGI打系最便的... I-TALK宜家讲话3SEN一分钟,本来打算买的.但老公之前用过话会扣好多其他费用的.(例如咩固话网络费阿甘既野罗)所以我都未试过.CABLEE你慢慢研究吓之后同我地分享啦..
啦, 以下内容UPDATE到8月底,仅供参考,如果话费超支我唔付责嫁

PVDPackage
 MESSAGE(Sen)
IDDSMSMMS
FixMobileSameOtherInt'lSameOtherInt'l
PeakOffPeakOff
MAXISStandard50505050515 2550 
Value 5050505050515 2550 
Value 8050505050515 2550 
Value 15050505050515 2550 
Family Plus 5050505050515 2550 
Supplementary

DIGIDigi Optimum
18184545515 2550 
18184545free15 free50 
SUPPLEMENTARY18184545515 2550 
18184545free15 free50 
One Plan 70    515 2550 

原帖由 deadlifter 于 14-9-2007 06:52 PM 发表

SKPYE-OUT系点用?我只系知电话打电话系FREE罗.但如果打MOB或固话好似要买点数吧?

原帖由 fishoman 于 14-9-2007 09:49 PM 发表
试下用Skype-out

你讲间超市我去过,咩名就唔记得,但听当地人讲系LANGKAWI最大的. 讲真,无咩选择.但有一样野好,就系D野俾西马便罗.而且好似都便几多嫁.

"停尸间"?安果甘既名????????下次你买鎹仲有喂口吃吗?

原帖由 conniesm 于 14-9-2007 11:26 PM 发表

講得好!exactly langkawi就係咁, 絕對係sellers' market, 顧客要睇番佢地面色, 依度所謂大少少既私營超市得2間, 其中一間係local開(格局似hk70-80年代既超市), 係度無人唔識佢, 無人唔去, 但係就差到暈! 尤 ...

果個係standard價錢﹐另外有一個平D﹐叫做IDD132﹐全日通話無分繁忙時間﹐收費RM0.20/min SMS一個RM0.20, 香港大陸都係同價. 用IDD132都係打前打先按132﹐跟住就00+852+電話號碼o甘打落去。

原帖由 totomony 于 15-9-2007 11:29 AM 发表
我系用DIGI(是否真系明讯?我都唔知). 打大陆同香港固话系18SEN每分种,但打MOBILE就贵罗.45SEN一分种.我上网做左一下调查好似发觉DIGI打系最便的... I-TALK宜家讲话3SEN一分钟,本来打算买的.但老公之前用过话会扣 ...

原帖由 calbee 于 21-2-2007 01:10 AM 发表

因為結婚嘛, 所以便來到馬來西亞

我朋友的妈妈是香港人嫁来我的kampung然后她的女儿嫁回去香港

原帖由 calbee 于 14-9-2007 04:29 PM 发表

maxis打电话去香港会很贵咩?
一分钟50仙,应该是还好吧!
我以前常打去给香港的网友的。
如果打去台湾就不行了超级的贵

原帖由 NOPOINT 于 15-9-2007 05:59 PM 发表

我朋友的妈妈是香港人嫁来我的kampung然后她的女儿嫁回去香港

世界真細小

原帖由 calbee 于 16-9-2007 12:12 AM 发表

世界真細小

哈哈。。。对啊!
你是槟城那区的?我也是槟城的。