佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: calbee

有香港人在馬來西亞嗎?

我見講開茶餐廳野食﹐不如講埋飲茶﹐因為都好港式。

你晌Penang一次茶都無飲過﹖﹗(可能你年年返香港都未必會晌呢度飲茶)我覺得富臨都OK
禾。反而熟食中心飲茶就就真係唔得。中華小廚都有成日去。試過Traders入面既夏宮﹐千
其咪去﹐嚇死人﹗﹗﹗

原帖由 calbee 于 6-9-2007 10:41 PM 发表
乜呢度有好食o既點心咩 ? 我唔覺喎

原帖由 deadlifter 于 5-9-2007 02:36 PM 发表
其實真係唔明點解你o甘好奇。係咪睇得TVB劇集多。

係呢個貼大部份仲活躍既港人係嫁過黎。香港人真係好少晌呢度讀書﹐最多係做野或者旅行(旅完就走)。

大馬同香港人文化唔同﹐雖然都有華人中國人的相同之 ...

就是好奇,没什么的。

原帖由 calbee 于 5-9-2007 05:49 PM 发表

Hello,  其實如果係呢個帖出現o既人多數都係黎呢邊做野或者係結婚過黎馬來西亞定居, 讀書o既話都好少選擇馬來西亞, 旅遊o既人更加唔會係呢到留言喇..

其實馬來西亞有好多野都同香港好唔同.. 或者係吉隆 ...

谢谢你的回复,我其实是用华语的音写的,而你就用广东话。其实我的大伯,住在广州,是中国人。因为以前打仗时候,每个家庭需要一个男丁回国当兵, 所以 那时候他没有回来 。我现在又在写歌 使广东歌,所以需要填词就觉得困难咯 。

原帖由 anniechen 于 6-9-2007 06:01 PM 发表
没关系了,我觉得多看戏多听慢慢地你也会很快的啦,你也住kl你在kl哪里,我也是呀,

我住在seri petaling,你呢?你是香港人吗 ?

原帖由 jjj_ng 于 7-9-2007 02:48 AM 发表
馬來西亞 跟香港會有很大的分別嗎?

當然有分別... 當你曾在香港生活過.. 就會發覺馬來西亞的速度會比較慢一點點.. 可能是香港真的快得有點變態了...
另外好像我們這些外國人.. 時常都要找政府部門打交道.. 就更加體會到.. 為什麼總是慢九拍, 講和真正執行又是另一碼子的事...不過當你什麼都以平常心面對.. 了解我們在別人的國家.. 就會慢慢適應過來..

我住在檳城.. 有很多華人的地方.. 基本上都ok的.. 只是身邊的人不是跟你講廣東話吧..
生活條件確是比香港優勝... 說實話.. 住在馬來西亞的確比住在香港舒適.. 因為香港實在太擠了, 地少人多, 不過我們都已經習慣了.. 在香港不擠反而會覺得奇怪

上次回香港的時候.. 我的朋友說為什麼你的廣東話退步了... 可能我在這邊講華語比較多 (因為我不懂說福建話嘛 )

原帖由 deadlifter 于 7-9-2007 01:11 PM 发表
我見講開茶餐廳野食﹐不如講埋飲茶﹐因為都好港式。

你晌Penang一次茶都無飲過﹖﹗(可能你年年返香港都未必會晌呢度飲茶)我覺得富臨都OK
禾。反而熟食中心飲茶就就真係唔得。中華小廚都有成日去。試過T ...

係呀. 我次次番親香港都要去飲茶.. 上次番去.. 一星期飲左四次.. 我都覺得有自己有少少過份 ..
富臨係唔係island plaza 個間, 宜家裝修緊喎.. 好似話九月中開番..

中華小廚係唔係one stop 個間...貴唔貴先.. 我成日見佢話乜野半價. 又話有幾多折..

我就係去過熟食中心個度飲茶..之後就無再去過喇.. 真係超級唔得囉.. 求其整d野出黎就話係燒賣.. 睇到個樣真係唔想食

唔係喎.. 我有個friend極力推薦我去夏宮喎..不過個時就未改名為trader.. 重叫緊shangri-la.. 可能師傅走左..   

我最想食o既係蒸排骨飯.. 係香港唔去飲茶個日, 都要落街買盅排骨飯番屋企食   哈哈

Follow Us
我同老公唔會入熟食中心食點心﹐我去過兩個唔同地方試過﹐都係朋友請我地去(自己係唔會去)真係點心個樣又怪(綠色點心﹐蒸既點心擺乾既豬肉絲)又熱又多人。

夏宮(Trader's Hotel) 唔得呀﹐D檯布污糟﹐侍應唔係中國人﹐有個中國女人晌我地一坐低就拎D點心埋黎﹐我地話唔要呢D﹐我地自己點﹐佢話唔緊要﹐淨係要邊D食邊D。我話甘唔食果D點﹖佢話之後會拎走。甘你諗下D點心去過幾多檯﹖埋單仲貴過富臨﹐但係食物` 服務水準同熟食中心一樣。

富臨 (Island Plaza)﹕以前晌第二個州住既時候都會去飲茶。都係食開果度﹐不過都裝修佐好耐啦禾。

中華小廚 (1-stop Midland)﹕ 比較近我地。產檢完成日過黎飲埋茶先返屋企。OK啦﹐唔係樣樣都好食(芋角唔好食)﹐不過基本果幾樣係唔錯既(蝦餃燒賣叉燒包蛋塔腐皮捲)﹐環境就一定唔夠富臨好。唔記得幾錢﹐等我番張單先話你知。

Corner Club﹕麻麻地, 我覺得唔去無損失

原帖由 calbee 于 7-9-2007 06:04 PM 发表

係呀. 我次次番親香港都要去飲茶.. 上次番去.. 一星期飲左四次.. 我都覺得有自己有少少過份 ..
富臨係唔係island plaza 個間, 宜家裝修緊喎.. 好似話九月中開番..

中華小廚係唔係one stop 個間...貴 ...

原帖由 deadlifter 于 7-9-2007 06:32 PM 发表
夏宮唔得呀﹐D檯布污糟﹐侍應唔係中國人﹐有個中國女人晌我地一坐低就拎D點心埋黎﹐
我地話唔要呢D﹐我地自己點﹐佢話唔緊要﹐淨係要邊D食邊D。我話甘唔食果D點﹖
佢話之後會拎走。甘你諗下D點心去過幾 ...

富臨之前係裝修過.. 但係我又睇到佢貼左張紙出黎話要九月中先開. 我仲以為佢執左笠呀.. 因為我成日都覺得佢間鋪靜蠅蠅.. 無人幫襯咁..我之前係fitness first 做gym, 所以咪知囉..

夏宮真係唔得喎.. 拎來拎去.. 我點知有幾多人係上面噴口水花o架
而且都應該唔平喎

如果中華小廚ok o既話.. 可以一試喎

其實PENANG有好多好食o既餐廳

我都以為佢執呀﹐一年前已經見係甘﹐但係有個朋友又話唔係。平時可能水靜河飛﹐不過我試過星期日去1點鍾無位要等。

原帖由 calbee 于 7-9-2007 06:48 PM 发表

富臨之前係裝修過.. 但係我又睇到佢貼左張紙出黎話要九月中先開. 我仲以為佢執左笠呀.. 因為我成日都覺得佢間鋪靜蠅蠅.. 無人幫襯咁..我之前係fitness first 做gym, 所以咪知囉..

夏宮真係唔得喎.. 拎來 ...

原帖由 calbee 于 20-2-2007 10:36 AM 发表
我是香港人, 來了馬來西亞一年多, 你呢?

香港November的气候如何?

原帖由 calbee 于 7-9-2007 05:53 PM 发表

當然有分別... 當你曾在香港生活過.. 就會發覺馬來西亞的速度會比較慢一點點.. 可能是香港真的快得有點變態了...
另外好像我們這些外國人.. 時常都要找政府部門打交道.. 就更加體會到.. 為什麼總是慢九拍, ...

真的, 當初來這裡住時的第一年是最不習慣, 如坐巴士, 在香港是日日坐的交通工具, 但來了這裡我想坐了兩三次後便放棄了. 自己開車好過.

廣東話都有很大的分別. 有次跟一個本地華人朋友在KL買生果, 我指著個菠蘿問: 老板, 菠蘿點賣? 他看看我指的東西, 然後說:  你想買黃梨呀? RM8.- 一粒.  朋友和我是前後腳入生果鋪, 她問: "旺來"幾lu?  他竟說 RM4.- 一粒.
朋友說你這樣問, 係人都知你是香港人, 唔鋸你鋸邊個.

講真﹐我黎佐大馬甘耐都未搭過巴士(除長途旅巴之外)﹐我都鍾意搭交通工具﹐唔洗煩仲可以望下街境﹐發下夢。但係自己有車就唔會搭巴士。

你買野真係要知價錢﹐八蚊個菠籮都講得出﹗﹗﹗﹗  我記得早幾年最平果D都係RM1/RM2 一個(唔係好甜﹐酸酸地)﹐同期sarawak果D都係RM4一個(超甜)。如果係我實寸下巨﹐係咪挑完花先賣俾我?。講開就講﹐我老公係大馬人都俾人扼﹐長期幫襯都係甘﹐後尾嬲得濟叫去第二檔買﹐真係當人傻既咩。所以我地有好多時都去超市買﹐雖然貴D﹐但係乾淨﹐明碼實價。仲有去完返黎件衫都唔會一陣味。

我真係好唔鍾意人地賣野唔老實﹐我係一個幫襯開會再幫襯既人﹐但係有時真係令人好失望 。真係老實講係港人又點﹖我地都嫁佐過黎﹐賺錢既係老公。(如果黎旅行就唔會去街市買送啦):@:@:@

原帖由 藍花 于 8-9-2007 09:56 AM 发表
真的, 當初來這裡住時的第一年是最不習慣, 如坐巴士, 在香港是日日坐的交通工具, 但來了這裡我想坐了兩三次後便放棄了. 自己開車好過.

廣東話都有很大的分別. 有次跟一個本地華人朋友在KL買生果, 我指 ...

原帖由 deadlifter 于 8-9-2007 11:52 AM 发表
講真﹐我黎佐大馬甘耐都未搭過巴士(除長途旅巴之外)﹐我都鍾意搭交通工具﹐唔洗煩仲可以望下街境﹐發下夢。但係自己有車就唔會搭巴士。

你買野真係要知價錢﹐八蚊個菠籮都講得出﹗﹗﹗﹗  我 ...

係囉, 都唔明點解呢度D人成日話香港人好狡猾又串, 其實每個地方都有這樣的人, 要看你好唔好彩, 撞唔撞見.

還有一樣我最不習慣的是, 他們不用公匙喝湯, 記得第一次跟朋友去吃肉骨茶, 他飲湯時把成條湯匙放進口裏, 有很多他的口水呀, 然後又放回大湯碗中喝第二啖, 我當時真嚇傻了   , 我跟他們說我不習慣, 從此我跟朋友食肉骨茶時, 他們叫一大碗, 我自己叫一小碗.

原来大马有那么多香港人的啊 ...
我中学时的美术老师就是香港人(住在沙巴)...
嫁来马来西亚已经11年了~

可能香港人精明﹑轉數快﹑醒目﹐所以俾人覺得有點狡猾(寸其實係唔耐煩﹐因為不嬲快開)

你個頭像麥兜好搞笑。

總之好人壞人度度有﹐無國籍種族之分﹗﹗﹗

原帖由 藍花 于 9-9-2007 11:19 AM 发表

係囉, 都唔明點解呢度D人成日話香港人好狡猾又串, 其實每個地方都有這樣的人, 要看你好唔好彩, 撞唔撞見.

還有一樣我最不習慣的是, 他們不用公匙喝湯, 記得第一次跟朋友去吃肉骨茶, 他飲湯時把成條湯匙放 ...

原帖由 deadlifter 于 9-9-2007 05:05 PM 发表
可能香港人精明﹑轉數快﹑醒目﹐所以俾人覺得有點狡猾(寸其實係唔耐煩﹐因為不嬲快開)

你個頭像麥兜好搞笑。

无错,好人坏人边度都有,无分国藉种族,只系睇你自己好唔好彩者..

原帖由 deadlifter 于 8-9-2007 11:52 AM 发表

你買野真係要知價錢﹐八蚊個菠籮都講得出﹗﹗﹗﹗  我 ...

呵呵,大巴大马人俾人扼啦, 我老公出去都成日俾人扼,老实讲都系华人档口多. 我出去我成日都钟意夹价,问多几档. 他地本地人就唔钟意,成日话里度无扼人既,而且钟意就做你生意,唔钟意就唔做. 所以如果唔想做水鱼都系自己系SUPERMARKET买好D,只系..............少左讲价夹价的乐趣..............

我來自檳城,其實我很有興趣人士香港的朋友.... 有興趣的人可以ADD我的MSN aloysiusamuel@hotmail.com

原帖由 deadlifter 于 9-9-2007 05:05 PM 发表

你個頭像麥兜好搞笑。

頭像是麥兜, 支持自己人呀! 每次看到麥兜便想起吳君如, 麥兜媽媽真的好底死, 好好笑.

原帖由 totomony 于 9-9-2007 10:32 PM 发表

呵呵,大巴大马人俾人扼啦, 我老公出去都成日俾人扼,老实讲都系华人档口多. 我出去我成日都钟意夹价,问多几档. 他地本地人就唔钟意,成日话里度无扼人既,而且钟意就做你生意,唔钟意就唔做. 所以如果唔想 ...

你呢句就真係講得岩﹐真係唔做你生意。