佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: 不留名.

不留名*另类社会批评文集

原帖由 vv_gal 于 16-6-2006 09:32 AM 发表
女生对男生还好。。。

但是,女生逼女生争位时真的凶很多的啊。。。

由其是中年那类。。。

完全明白妳响嗰一刻嘅處景..."由其是中年那类"...我更加認同...唔知係似老賣老呢?

妳啱,係家陣咁嘅社會会,仪态已揾唔到饭吃...真可悲可泣...

原帖由 wxyz 于 16-6-2006 08:59 AM 发表
每天经过KLCC的地铁通道,到处都是垃圾,大马人的公民意识何在,看起来也好像两三天才打扫一次,一个名胜地的地铁竟然脏到那样,好丢脸。

地铁通道簡直係人間練狱吖...尤其當放工時份...竟然有一班所為嘅音樂狂熱份子日日坐响同一個地點响喥奏樂...開始只得小猫幾隻,家陣...直頭成支band隊吖...响喥嘈喧吧閉!有書唔去讀,有工唔去做...日日响喥買兿...2020宏願可能凍過水囖...本身唔長進,倘若它日就係嚉埋怨呢個嗰個...呢種種一切一切...已...非一朝一夕能改變嘅事囖...試問又有邉個够硬净背負着两肋插刀咁企出嚟插佢哋两嘢...

除咗呢啲音樂狂熱份子外,亦有另一批靚女幫企响人間練狱两邉等啲未瞓醒嘅木嘴行過...睇啱時機一到,就即刻冲前去攔住你去路...逼你做嗰乜乜市場调查...然後又話你先有俾十蚊鸡乜手續費之纇...唔知你,又係咪受害者之一呢?

經過一輪“過五關,斬六將”後...终於入到地鐵站咗...可惜,又要再過多一堆人潮...你推我撞先霸到個位放張卡仔入嗰閘口...最後...先落到月臺...哈哈...真可悲唉...

AhPom 该用户已被删除

回复 #22 不留名. 的帖子

經過一輪“過五關,斬六將”後...终於入到地鐵站咗...可惜,又要再過多一堆人潮...你推我撞先霸到個位放張卡仔入嗰閘口...最後...先落到月臺...哈哈...真可悲唉...

更可悲的是... 楼主月薪6K+也得挤车... 不过就是要这样才会有发达!他日楼主说不定会是P牌老板。那时切记如今种种不便...

原帖由 AhPom 于 16-6-2006 05:10 PM 发表

更可悲的是... 楼主月薪6K+也得挤车... 不过 ...

本某岂有如此高薪吖...所以先要同啲蠻人挣搭蟲仔囖...話唔定樓上先係打工皇帝,月薪6K++...而我哋啲二打六出嚟呃吃呃吃嘅,呃得一餐得一餐兼揾到嗰鸡碎咁多就已偷笑咗...邉有好似樓上咁高薪筹吖...

其实我倒是对Feeder bus有很大的不满。。
不准时,驾车超快,快速转弯。。等等。。。
所以下个月我决定驾车去做工了,不要看那些狗的脸色。。
干愿给多点钱也不要受气。。。

冷血殺手

今日打開報纸睇一眼睇到嘅頭條就係大大隻字標題“市議會执法人員破門硬闖民宅歼殺狗隻!”。只不過喺一單好普通捉狗嘅芝麻六豆嘅小事一件,但就偏偏市議會就誇大嚟搞...一行四五十名市議會执法人員圍攻一間内里只得一名手冇吋鐵嘅婦女同十三隻狗嘅民宅...只因屋内婦女唔愿開門,所以呢班冷血市議會执法人員就破門硬闖入屋對十三隻狗大開殺戒!

就由呢單嘢嚟睇,我認為呢班市議會执法人員就有啲滥權;完全不顧人民安全之下响一間民宅歼殺狗隻,更過份嘅喺將成間屋搞到血淋淋。留底呢推蘇洲屎俾收害者拾,正當眼见自己深愛嘅十三隻感情濃厚嘅愛犬由活生生變成冷冰冰兼满身彈窿嘅尸体之下,又岂能將啲血迹一一清洗呢。

單睇呢個行動就有好多疑點:
疑點1。行動中有獸医同行,但點解當時獸医可以俾市議會执法人員開槍射殺啲狗而唔去阻止呢?咁當初攻讀獸医係為乜?冇啲行医嘅基本條件!更不配再做獸医!

疑點2。點解地庭會發出呢次行動嘅“歼殺令”?有冇考虑到需唔需要如此重兼要拉大隊去圍攻呢?颁發“歼殺令”個位仁兄配唔配再担任佢家陣嘅官职?因為佢已唔識得分輕重咗!

疑點3。點解當時一定要槍槍致命呢?喺咪引為佢哋係狗?更要好似满門抄斬,一個都唔留。就連有合法狗牌嘅两隻狗亦成為今次行動中嘅亡魂,真可悲!單咁睇嚟當時為繪子手已到達非常之憎恨狗隻。點解唔可以用麻醉针呢?又或者點解唔可以射其它身軆部位呢?而非要槍槍致命呢?

疑點4。何解需要如此勞师動眾出四五十人於呢次行動呢?喺咪意味着市議會执法人員非常之得閒呢?有其他嘢唔做而参加呢次行動嚟做新聞呢?

疑點5。講係俾咗六個月同限期於狗主,但亦未至于要行呢步棋嘛...未免太過於冷血。唔同真係冇得傾?

就此暴行嚟睇,當局係咪要反思一吓呢?狗,都有生命嘅!

轉載於:http://blog.yam.com/myblm/archives/1833151.html

Follow Us
楼主是香港人吗?在这里久了,就会时常看到很多光怪陆离/魑魅魍魉的东西,绝对好看过看戏

完全不能苟同这些侩子手的所作所为。
我本身是爱狗之人,看到新闻后真的很心痛。
为什么一定要血腥解决呢,没有起他方法了吗?
不只滥杀狗只,也完全没有顾及起他人的人身安全。

我喺大馬子民 :p 用香港文字動筆只係因為我係廣東人啫。

马来人不喜欢狗 嘛。这是重所街知。

原帖由 不留名. 于 30-6-2006 02:12 PM 发表
今日打開報纸睇一眼睇到嘅頭條就係大大隻字標題“市議會执法人員破門硬闖民宅歼殺狗隻!”。只不過喺一單好普通捉狗嘅芝麻六豆嘅小事一件,但就偏偏市議會就誇大嚟搞...一行四五十名市議會执法人員圍攻一間内里只 ...

我不觉得市議會执法人員有问题。因为也给足时间他搬迁他的狗。
我家旁有一隻狗都令到我快发疯。13隻。。我不敢想会怎样

原帖由 路痴 于 30-6-2006 03:26 PM 发表

是觉得不应该用那么血腥的方法。
难道没有其他方法吗?非要在民宅内大开杀戒?
不能先抓走,再来人道毁灭吗?

连有合法狗牌的也一并射杀掉,那么他们发出的狗牌算是什么?不是很矛盾吗?

做事要有合法和正确的程序嘛!

jeefatt 该用户已被删除
为什么养狗要有狗牌,养猫又不用?? 野猫也不比野狗少!!!为什么只杀野狗不杀野猫??

为什么????

原帖由 jeefatt 于 30-6-2006 04:05 PM 发表
为什么养狗要有狗牌,养猫又不用?? 野猫也不比野狗少!!!为什么只杀野狗不杀野猫??

为什么????

我也曾为这个很头痛。
曾经因为申请狗牌需要邻居签名同意,和邻居闹得不愉快,并且投诉上报馆。
太多为什么了,但是没有人会回答你的。

原帖由 路痴 于 30-6-2006 03:26 PM 发表

用暴力去解决去問題,咁仲話冇問題?一傾唔掂就翻臺兼掹槍,咁同黑社會有乜分别?你纳嘅税就係出糧俾呢啲咁冇人性嘅人?值得咩?

如果聽日佢哋破門入屋槍殺你家嘅帽帽狗狗,到時你又點睇?就連最基本嘅“尊重”都唔識,點配為公眾服务吖?

平時做嘢慢吞吞都仲可以容忍...呢啲咁血腥嘅,點頂吖?

原帖由 JanC 于 30-6-2006 03:54 PM 发表

理應係咁,但啲市議會执法人員冇咁做。草管狗命,视狗命如垃圾!真係人神共憤吖。

“连有合法狗牌的也一并射杀掉”

單睇呢一項就知班友仔當時係有幾理智,一槍一令在手就喺威喺势咁打横行!我呸!

我觉的他们应该受到法律的惩罚。
1)因他们破門闖入屋。(enter without permission)
2)他们打死有牌的狗。

为何他们可以忍心残杀它们呢?

他们可以抓了给SPCA,然后SPCA也可以等人来领养。

如这见事情传到WWF,这是身为马来西亚人的羞耻。

原帖由 jeefatt 于 30-6-2006 04:05 PM 发表

为什么????

真正的答案,你知我知 还是别说出来的好,不然。。。

为什么????

很简单,因为姓"马"的喜欢猫...
那些狗很可怜,狗主更可怜,亲眼看着自己的狗狗惨招毒手...

粉紅熱 该用户已被删除
原帖由 JanC 于 30-6-2006 03:54 PM 发表

连有合法狗牌的也一并射杀掉,那么他们发出的狗牌算是什么?不是很矛盾吗?

做事要有合法 ...

很認同他們的矛盾,就算不合法的狗都不需要出動這麼暴力的行為。由於我是愛狗之人,這則新聞令我很憤怒!難道動物的生命就可以草菅,難道就只有人類才知道痛害怕死亡嗎?公務人員是否能通過比較正確的手段去處理這事情,非要闖门大開殺戒才罷休嗎?超憤怒:@