佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: AH猫

【TVB】不懂撒娇的女人 (主演:林文龙、宣萱、王浩信、唐诗咏)

ydnew 发表于 31-5-2017 03:44 PM
我觉得两个都很恐怖,哈哈哈哈 XD

不要这么说,mall姐到最后我觉得她很可爱啊,就算她依然还是不会撒娇。

其实林文龙和宣萱演得很棒!

ydnew 发表于 31-5-2017 02:50 PM
她可能就是知道Saving一定会为了她放弃创业的梦想吧,所以选择离开他,让他无后顾之忧去创业?

但她毕竟是个恨嫁的女人,在不能两全其美之下,唯有舍弃这段感情,成全saving的创业梦,也成全自己的恨嫁梦?哈哈 ...

Cherry 离开Saving 其实是因为不想Saving 天天吃药。。

不信?看下面:

唐詩詠親解《不懂撒嬌的女人》結局之謎!

對於有網友指開放式結局有點多餘,詩詠對此謂:「其實個sad ending已經係結局,最後條片呢,大家可以當係下一個開始咁睇,因為都冇交代係幾時同邊個階段,咁sad有sad嘅好,係好現實嘅結局。」談到劇情交代她突然離開王浩信,令網友大感費解,詩詠亦坦承劇本的確需要交代多一點:「拍嗰時已同編審傾,交代得唔太清楚,其實因為浩信有婚姻恐懼症,又食藥,咁我都唔想另一半婚後日日要食藥,但唔完美都好,等下集再交代過。」

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20170529/bkn-20170529172632578-0529_00862_001.html

《撒嬌》編審朱鏡祺接受「01娛樂」專訪時說:

「 依家嘅劇本要求,係睇三、四場戲已經好想追,觀眾先會鍾意睇,我哋想攞多啲後生觀眾返嚟,佢哋節奏好快,我將20集嘅內容濃縮到14集左右,我哋呢套28集啦,其實係分咗兩個season嘅感覺,頭14集已經好大結局,觀眾睇第14集已經覺得嘩!咁大嘅高潮,去到咁盡嘅場面呀?好似咩都做哂咁款喎….但係14集咋,就好似以前20集咁嘅內容,觀眾會以為睇完架喇?但其實15集又開始,於是就會有season 2嘅感覺。 」

简直是美剧的通病啊

Season 1 神剧,Season 2 烂剧。

事後就問到兩位男女主角,他們覺得結局其實都符合Cherry與Saving本身性格。

唐詩詠覺得結局遺憾得來,又合理:「如果同Saving結婚,佢就要長期食藥,Cherry點會忍心見到自己鍾意嘅人變成咁?有時候現實就係現實。」她坦言故事有不完美的地方:「我覺得要寫多啲佢哋唔可以一齊嘅原因、點解Saving會恐婚、會唔會有解決方法?我覺得呢方面係唔夠完美。」有句說話:「行到最後的人大多不是最愛。」唐詩詠就唔同意,她說:「我覺得一定係同最愛嘅人結婚,只要相信,一定可以。」

而Saving哥王浩信都有自己的見解:「其實呢個結局,要引用之前《EU超時任務》一句說話:『遺憾先係最刻骨銘心。』我同詩詠做嘅時候,都有諗過其實呢個結局係咪最好呢?但對於成件事、人物嘅性格,呢個結局對佢哋嚟講係最好。而後來有個彩蛋,係想向觀眾發放一下正能量,對於佢哋能唔能夠真正一齊,係有好大嘅想像空間。」個彩蛋有想像空間之餘,是否意味着會有續集?兩人都不約而同地說:「都想嘅!」

Follow Us
你现在的烂结局,还想有续集?放过我吧。

整体来说这部戏还是不错看的,至少好过陈凯林蔡思贝演的戏

tvb戏很少戏是晚晚追,这部例外,看这部戏时间特别快过,好看

derrick523 发表于 29-5-2017 03:56 PM
陪著你走很好聽,好聽過越難越愛

作曲的竟然是他。。。真的想不到。

leokubi 发表于 1-6-2017 09:08 AM
整体来说这部戏还是不错看的,至少好过陈凯林蔡思贝演的戏

不會啊,至少心理追兇的蔡思貝我可以接受,比爛劇情更能接受,我看到22,就轉去看另一部戲了。但是朋友說可以看到23。過後可以不用看。

ars3nal 发表于 1-6-2017 10:34 AM

舊曲重唱

ars3nal 发表于 1-6-2017 10:34 AM

难怪有那些年的feel。

oldfishes 发表于 31-5-2017 06:44 PM
Cherry 离开Saving 其实是因为不想Saving 天天吃药。。

不信?看下面:

唐詩詠親解《不懂撒嬌的女人》結局之謎!

對於有網友指開放式結局有點多餘,詩詠對此謂:「其實個sad ending已經係結局,最後條 ...

反正就是编剧喜欢怎样说就怎样说咯,呵呵呵。

ydnew 发表于 1-6-2017 02:42 PM
难怪有那些年的feel。

只有那些70 和 80年后会有那些年的feel 咯,90后应该没什么feel

陪著你走
作詞:唐書琛
作曲:盧冠廷
他自己演唱的版本被人骂到乱

还是譚嘉儀 的版本好听

结局太随便的 撒破郎突然就变成小鸟依人了 前面做这么多是做莫的?

这才是原版,你放的影片是原曲新唱。。

评分

oldfishes + 3 谢谢分享

陪着你走都很多歌手翻唱过,以上任何一位都绝对完爆谭嘉仪版本

评分

oldfishes + 3 谢谢分享