佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

學習廣東歌詞

最近發現原來聽廣東歌同埋k廣東歌詞可以學習廣東話﹐非常有效同好玩﹐不過就限於個的比較白話的廣東歌﹐好似林海峰就系其中一個例子。呢的歌詞如果用華語黎唱就變得詞句不同﹐所以決定同大家分享﹐如果大家有更多概通俗廣東詞﹐歡迎貼上黎同我一起分享。

男子組 - 林海峰/鄭中基/蘇永康/梁漢文/古巨基

填詞:林海峰(RAP:陳奐仁@The Invisible Man)
作曲:陳奐仁@The Invisible Man
編曲/監製:陳奐仁@The Invisible Man

林:叮…噹…叮…噹
(RAP:你的心情我能感受 還是有話說不出口)
古:一...二...三...四
(RAP:對 我們再次有些事情需要你知道)
古:兄...弟...打...氣
(RAP:Ah The Invisible Man 再次出現)

林:中環人收工除呔 黑皮鞋收埋
  穿新出經典復刻 七零年波鞋
  湊夠腳約?老友 踢?波冇壞
  細個?老友到晒 個個都肚腩大

林:新波衫波砵皮球衝出球場拉柴
  心情如小孩 仲扮活潑通山嗌
  波友一黐埋 吹水懶灰諧
  三張幾通處派 佢大力射?出界

鄭:身邊靚女走晒 我額頭禿鬼晒
林:仲廿歲仔咩 o徙氣
  你係咪要想死 想死你都有排

蘇:車樓我點供晒 一身屁股的債
林:仲扮眼濕濕 扮晒o翕耷
  但係我都冇錢 點借錢你還欠債

*林:老友咪嘆氣 我點幫你 baby
   振振兩臂拍拍背肌
   打氣 baby 力要谷起
   想當天可以孩子氣 未要?飛
   今天爭爭氣男子組靠你*

林:死仔 ?埋堆啦埋
  死佬 玩得起玩埋
  死仔包 爭乜鬼金牌
  一齊 跑唔完都跑埋

林:小球場 一班耆英 跑全場死捱
  筲箕灣施丹大坑碧咸狂打柴
  踢兩?個個斷氣 個個煙癮大
  老友記老過魯爾 對腳應砌去賣

林:呢班波 當打時期 ?小型球金牌
  呢場全挽鞋 大啖白泡嘔得快
  口水都乾埋 踩波車拗柴
  乜筋都抽過晒 佢淨係打winning快

梁:啤酒兩jar隊晒 身紀有得好快
林:係咪要修身 減肥
  食藥再搣脂 姿整過小女孩

古:翻工我翻足晒 我份人工減晒
林:又未到炒得 未算死得 就算炒
  最多早退休 暢遊世界

REPEAT*

林:細個大家執波很快
  個個大把瀟灑走上街
  球場維記 行行企企
  平台?覺 魚翅我食到飽晒

林:要買合金爸爸即買
  細個話之當街小個解
  童年時你 童年時我
  聯?結拜 成個世界我玩晒

合:老友咪放棄 放都o徙氣 baby
  振振兩臂 拍拍背肌
  打氣 baby 用腦谷起
  一班啤酒肚在喘氣 大曬腹肌
  波波交俾你男子組靠你

合:老友我撐你 我梗幫你 baby
  振振兩臂 拍拍背肌
  打氣 baby 射到飛起
  今天點可以話之你 仲放飛機
  爭番一口氣男子組靠你

ADVERTISEMENT

三字頭  

填詞:林海峰

我最憎要開會做小丑
最怕打領呔扮晒死狗
人人話我細路我都受
其實好老餅我怕乜醜
日日winning winning?老豆
邊位湊湊我當佢天后
人人扮晒領袖 我話最忌出頭
其實我掛住?係快樂足球

一班麻甩佬掃貨去反斗 行夠買夠玩夠
波波池高低跳跳到想嘔 成班顛狗
喂三字頭 大玩具同班細路爭打崩頭
喂三字頭 迪士樂園欣澳站專車等候

有?玩要玩?請舉手
我有一個私竇有裝修
模型電器要舊有幾舊
為靚煲隻碟我睇開頭
成日英超英超買兩舊
翻工我照撐落八點鐘後
平時扮?細路 細路有大想頭
隨時又變老豆 老豆掛住推油

玩波鞋t-shirt鬥快趣爽手 人冇?我都有
草蜢和daft punk跳舞兩邊走 成班反斗
喂三字頭 望住大雄星戰合金好享受
喂三字頭 越舊越懷三塊葉經典保留
喂三字頭 艾慕杜華聽軟硬天師解愁
喂三字頭 夢幻樂園俾我任玩新玩舊

喂三字頭 扮做大人兼細路擺?擺右
喂三字頭 日日在回憶八十貪新戀舊
喂三字頭 做大事唔玩你又點玩出頭
到?七字頭 玩具大王玩?直死得風流

細路哥II  

填詞:林海峰

某一年一班剛剛考完會考?同學約埋一齊唱K
流行曲唱到一半?時候
其中一位朋友問?隔離?位一個問題
喂 你估?二十年後?今日我地會變成一個咩人呢

二十年後
可能已經變成一個西裝骨骨?中環人
手帶勞力士 銀包有好多張信用卡
放工?時候就一齊?酒吧度
一邊望住個煙灰盅
一邊就望住隔離檯?個女仔
睇?佢條裙幾時會走光

二十年後
大概終於會買?個部好想擁有既汽車
但係仲有二十幾期要供
二十年? 應該轉過好多份工
識做?野越?越多
但係同時發覺學識越?越少

??個時間 間唔中可能會去?gym
但係做?做去都係減唔到個肚腩
當然二十年?你間唔中都會諗起一段
一路都未能放低?感情
女朋友越?越多 但係愛?越?越少

細路哥 你得到什麼 你失去什麼
你知道 what are u looking for

大概??個時候可能會有身邊?親人離開
而?個陣時你會有好多講唔出口?遺憾
同時間你會發覺原來人生已經過?一大半

同年終於結婚?
用左半生?積蓄俾左一層樓?首期
有車位有泳池會所
娛樂越?越多但係快樂越?越少

兩年後 可能會離婚
回復單身之後?一個晚上一個人?床上面
?住個搖控不停咁轉台 食?兩粒安眠藥
跟住點起支薄荷煙
然後流?一滴自親人離世之後?眼淚

突然之間你又諗起 ?二十年前
你係一個咩人 係個一晚
一大班同學約埋出?唱K唱到天光
仲記得係個朝返到屋企?時候
打開門?檯面見到有一碗屋企人留低?湯
碗湯已經凍??

細路哥 你得到什麼 你失去什麼
你知道 what are u looking for

大懒堂---LazyMotherFucker

Rap x 2
想  我都好想好似中咗头奖
有嘢唔使做  老细又吹我唔涨
日日等出粮  冇乜嘢需要紧张
就係咁嘅样  乜都唔使捞就至理想

今朝唛大眼成日就无所事事
唔听收音机  寻晚又打爆咗个电视
唔着衫四围走  三点几至起身落楼
头发就一旧旧  着件老西又要折袖

有事揾我呢  就完全唔知
说话讲嘢呢  就语无伦次
等我话你知  我话之你
明知故问    我係乜都唔会理

我幻想  日日就乜都唔使想  坐响街边睇D  
来来去去  男男女女  离离合合  散散聚聚
想要自由唔要一切负累

我要我要  每个人  开开心心
痛痛快快寻开心
偏偏又要醒返  返到呢个世界
听朝又要返工  同时间斗快

Rap x 2

哎呀呀  係人係鬼捱骡仔无晒计
如果可以停低  献世都无所谓
可以俾我多一次  无事出返去都市
但係个现实    就係唔到你想
无话你想就想又边有半斤八两
三番四次定係三心两意
又或係一心一意  活出一个意义  做人唔容易
每个人有一个故事  返到呢个城市咪又係得个做字

Rap x 2

原帖由 队长杰拉德 于 10-4-2006 12:35 AM 发表
大懒堂---LazyMotherFucker

Rap x 2
有嘢唔使做  老细又吹我 ...

是香港歌手唱的嗎~?

原帖由 Mild_mildred 于 22-4-2006 04:22 PM 发表

是香港歌手唱的嗎~?

LMF是香港的一個組合﹐之前唱1127李小龍成名。

Follow Us
原帖由 Atila02 于 25-4-2006 11:59 AM 发表

LMF是香港的一個組合﹐之前唱1127李小龍成名。

他還唱了很多粗口歌呢~!