佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

週一起至週四(13-16 FEB 2017)古晉一帶多雨天氣

评分

modicas + 10 + 1 谢谢分享

其實Kalimantan有600多個熱點
(黃色為煙霾)

環境局空氣素質數據(IPU)
http://apims.doe.gov.my/apims/hourly4.php?date=2015-09-10

我們要知道的是國際標準的PM2.5,O3,NO2等等 , 不是你傢DOE自己的黑箱標準的IPU,現在連共產黨都比馬來政府還來得透明.

還有那些每天在公共場所噴2手煙給別人吸的煙民,小孩baby在你們也造噴,你們自私的行爲就和這些製造haze的有分別嗎,但現在倒不用去買印尼的走私煙,請自己去戶外吸多多,把髒空氣給吸掉,造福人民。

DOE來看看人家SG是怎樣做工的。
http://aqicn.org/city/singapore/central/

评分

ombenzasatohung 发表于 11-9-2015 08:18 AM
我們要知道的是國際標準的PM2.5,O3,NO2等等 , 不是你傢DOE自己的黑箱標準的IPU,現在連共產黨都比馬來政 ...

馬來西亞官家機構還是用着PM10
想提升到PM2.5, 慢慢等吧。

大馬的氣象局或環境局做事的態度與細膩度遠遠不及臺灣,新加坡,甚至泰國。

评分

modicas + 10 + 1

風場改變,砂拉越境內煙霾情況預計會在明天週四下半天全面改善
於此同時,古晉週四,太陽有望露臉,午後下雨幾率低。

希望預測模式比巫師準

评分

截至今天17-9-2015 17:00的空氣污染指數
希望煙霾情況繼續緩和。

12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
KUCHING
SAMARAHAN

http://apims.doe.gov.my/apims/hourly3.php?date=2015-09-17

评分

Follow Us
现在大家关心的是,明天小孩需要去学校吗?
一直等消息然后等到午夜又毫无消息。
然后明天一早再确定学校是否有开课。

评分

楼主,不好意思,我动了您的标题一下下

modicas 发表于 17-9-2015 07:26 PM
楼主,不好意思,我动了您的标题一下下

OK沒問題

很多学校今天直接放假了,老师还是照常去学校。

:》 发表于 17-9-2015 07:09 PM
现在大家关心的是,明天小孩需要去学校吗?
一直等消息然后等到午夜又毫无消息。
然后明天一早再确定学校 ...

KENYATAAN MEDIA
KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

PENUTUPAN SEKOLAH AKIBAT JEREBU
DI NEGERI SARAWAK PADA 18 SEPTEMBER 2015

Berdasarkan pemantauan berterusan yang dibuat oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sehingga jam 4.00 petang hari ini mendapati Bahagian Kuching dan Samarahan masih menunjukkan indeks bacaan IPU yang tidak banyak berubah walaupun berlaku sedikit penurunan berbanding pada waktu pagi hari yang sama.

Sehingga jam 4.00 petang hari ini (17.9.2015) menunjukkan bacaan IPU bagi kawasan Kuching adalah 192 dan Samarahan 199. Sehubungan itu, KPM memutuskan agar semua sekolah di kedua-dua kawasan tersebut ditutup pada hari esok bersamaan 18 September 2015. Pihak Pejabat Pendidikan Daerah dan sekolah-sekolah di kawasan  berkenaan hendaklah memaklumkan dengan kadar segera kepada ibu bapa dan penjaga akan penutupan ini.

Pihak Jabatan Pendidikan Negeri Sarawak, Pejabat Pendidikan Daerah khususnya bagi kedua-dua kawasan ini telah diminta untuk terus memantau maklumat bacaan IPU yang dikeluarkan dari semasa ke semasa oleh pihak berwajib, serta mengambil tindakan sewajarnya di peringkat masing-masing berdasarkan Prosedur Operasi Standard yang ditetapkan dalam Pelan Tindakan Jerebu Kebangsaan.

Terima kasih.

Kementerian Pendidikan Malaysia
17 September  2015

https://www.facebook.com/KementerianPendidikanMalaysia

http://www.moe.gov.my/my/kenyataan-media-view?page=1&id=4961

评分

截至21:00 (17-9-2015)的空氣污染指數

12:00
13:00
15:00
16:00
17:00
KUCHING
SAMARAHAN

18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
KUCHING

SAMARAHAN

评分

禅师 发表于 16-9-2015 06:30 PM
風場改變,砂拉越境內煙霾情況預計會在明天週四下半天全面改善
於此同時,古晉週四,太陽有望露臉,午後下 ...

明顯已有改善,大師比巫師厲害多了。
哈哈!

留個記錄

砂州境內十個空氣污染指數測站顯示,砂州在下午4時以擺脫空氣污染指數不健康水平
目前16:00,空氣污染指數最高的是SRI AMAN (99),最低的是LIMBANG(46)唯一屬良好水平地區

评分

ynf_m + 5 谢谢分享

因為風場改變(受菲律賓遠海一帶熱帶氣流影響)
煙霾捲土重來

加里曼丹的熱點還是很多,接近400個

评分

解决方法就是,爱狗人士尽快去领养狗只,见一只养一只,然后他被咬患上疯狗症是他的事。
要不然一直在哭闹上报,靠北靠布有何鬼用?

姐姐,领养狗只似乎不能解决烟霾问题 =.=||||  发表于 22-9-2015 01:22 PM

禅师 发表于 22-9-2015 08:02 AM
因為風場改變(受菲律賓遠海一帶熱帶氣流影響)
煙霾捲土重來

今天的塵霾我看最少在150以上,連屋内都是燒焦味,但我們的doe的指數還在100以下,做什麽工的???

我家的寶寶一直在氣喘,政府還這樣做工?

评分

Kuching - 103
sri aman  - 117
samarahan - 98

评分

禅师 + 5 谢谢分享

23-9-2015 (週三)
空氣污染指數

06:00
10:00
18:00
22:00
KUCHING
SAMARAHAN

评分

昨天SG出的指數和西馬出的指數,相差也太離譜了吧?

今天明顯比昨天好的多,doe的指數卻是昨天under 100, 今天170。這是有意隱瞞還是失職?

评分